Božinović o novim kanaderima za Hrvatsku: “Nije to Škoda koju možete otići kupiti u dućan”

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je da smo protupožarnu sezonu dočekali spremni te da su službe u srijedu na šibenskom požarištu odradile dobar posao, a dao je potporu istražiteljskoj akciji zbog sumnje u novu zloporabu europskih sredstava.

“Dočekali smo spremni protupožarnu sezonu, službe su odradile dobar posao. Moramo biti svjesni da su klimatske promjene glavna promjena koja se događa i koja će se događati u godinama koje slijede. Mi smo povlačili poteze da se one službe zadužene za sigurnost građana u najvećoj mjeri pripreme za izazove koji nam predstoje. Klimatske promjene su jedan od najvećih izazova s kojima se suočava cijeli svijet”, kazao je Božinović u četvrtak nakon sjednice Vlade.

Božinović je istaknuo da je Mediteran, uz Kaliforniju, jedan od dva najveća svjetska hotspota kad se govori o globalnom zagrijavanju.

“Mi živimo na području koje će biti i već jest izloženo negativnim posljedicama klimatskih promjena i zbog toga se organiziramo kao država, ali i na razini EU, a sve kako bismo udružili kapacitete koje Europa ima u borbi s posljedicama vezanima, prije svega, uz šumske požare”, dodao je.

Govoreći o požarima koji su u srijedu zahvatili šibensko područje, Božinović je kazao da su se snage u šibenskom i vodičkom zaleđu postupno povećavale, ovisno o razvoju situacije, prije svega neočekivanim izmjenama smjerova vjetrova. Istaknuo je da su se vatrogasci suočili s vjetrom koji je u sat i pol puhao iz četiri različita smjera, prenosi Tportal.

Ministar je precizirao da je u srijedu ukupno angažirano 350 vatrogasaca, njih ponajviše iz Šibensko-kninske županije, a polovica njih iz šest drugih županija te 50 pripadnika namjenskih snaga Hrvatske vojske i 75 policajaca.

”Mirnije jutro također možemo zahvaliti činjenici da je vjetar bitno oslabio i da nije bilo novih naleta bure koji bi zaprijetio da se požar prebaci preko jadranske magistrale. S time se možemo nositi, ali treba imati u vidu da je ovo od početka godine najveća serija požara. S obzirom na vremenske prognoze uskoro ne možemo očekivati padaline, što nas upućuje na budnost, a naše goste na dodatnu pažnju jer mali vid nepažnje u smislu bacanja opuška može dovesti do požara katastrofalnih razmjera”, rekao je.

Upitan koliko imamo spremnih protupožarnih zrakoplova, Božinović je odgovorio da su trenutno na raspolaganju četiri kanadera i tri air-tractora.

Božinović o akciji EPPO-a: Potičem institucije da štite interese Hrvatske i EU

“Do 23. srpnja imat ćemo još jedan air-tractor, a do 30. srpnja još jedan air-tractor i jedan kanader. To znači da bi od 1. Kolovoza trebali imati na raspolaganju pet kanadera i pet air-tractora. Još jedan kanader, koji se nalazi na servisu, trebao bi biti gotov do kraja godine”, precizirao je.

Božinović je podsjetio da je mehanizam Europske unije donio odluku da će se na razini EU nabaviti novi kanaderi te je pojasnio da se radi o zajedničkoj nabavi.

”Ono što je dobro je da se Hrvatska ubacila u prvu skupinu zemalja članica koje su se prijavile za nabavu iz tog zajedničkog paketa i tu bi Hrvatska dobila dva kanadera. Međutim, činjenica je da u ovom trenutku proizvodnja nije krenula u punom opsegu pa bi prvi rok za isporuku bio oko 2026. godine’, kazao je Božinović naglasivši da će Hrvatska zanavljati svoje zahtjeve te da će biti u prilici nabavljati nove kanadere i samostalno.

“Treba imati u vidu da kanaderi nisu Škoda koju možete otići u dućan, naručiti i kupiti. Mi smo osigurali da tu budemo prvi u redu”, objasnio je Božinović, a prenio Dnevnik.hr.

Upitan za komentar najnovije akcije Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) i Pnuskoka zbog primanja i davanja mita vezanog uz dodjelu radova prilikom dogradnje i rekonstrukcije pročišćavača otpadnih voda u Varaždinu, Božinović je kazao da sve institucije imaju odriješene ruke u provođenju zakona.

“Ne znam detalje, znam da se radi o sumnji na zloporabu europskih sredstava i ne mogu reći ništa dalje osim poticati institucije da rade sve u skladu sa zakonom i da štite interese i Hrvatske i Europske unije”, rekao je Božinović.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...