Danas će Zemlju pogoditi solarna oluja, mogući su problemi s tehnologijom

Ništa neobično nije da se na Suncu stvaraju solarne oluje, da utječu na satelite, telekomunikacijsku infrastrukturu ili pak elektroenergetsku mrežu. Obično su ovi događaji manjih razmjera, međutim naša je matična zvijezda ovoga mjeseca prilično aktivna, odnosno nalazi se na vrhuncu svojeg 11-godišnjeg ciklusa aktivnosti. Od početka srpnja zabilježena je već druga velika Sunčeva baklja, kojom je u svemir izbačena pozamašna količina koronalne mase, što će dovesti i do geomagnetske oluje.

Geomagnetska oluja približava se Zemlji

Prošli puta najveća posljedica solarne oluje bila je vidljiva polarna svjetlost u Kanadi, a tada znanstvenici nisu imali podatke prema kojima bi znali da oluja stiže. Ovoga tjedna situacija je drugačija. Stručnjakinja za svemirske vremenske prilike dr. Tamitha Skov objavila je na Twitteru animaciju koja pokazuje kretanje najnovije Sunčeve baklje, na putu prema nama, javlja Bug.

Gledano prema tom prikazu, Zemlja će se u središtu glavnog “udara” naći ovoga utorka, 19. srpnja, oko 8 sati ujutro po našem vremenu. Bit će to geomagnetska oluja razine G2 ili G3, odnosno umjerena do jaka prema G-skali. To u prijevodu znači da će polarna svjetlost biti vidljiva i u južnijim predjelima našeg planeta, do 55° sjeverne zemljopisne širine ili čak južnije, do 50° (dakle, mogli bi je vidjeti stanovnici Londona, Berlina ili Varšave, kada bi se pojavila noću).

Od ostalih posljedica, geomagnetske oluje ove snage mogu uzrokovati probleme s navigacijskim GPS signalima, utjecati na rad satelita u niskoj orbiti, aktivirati alarme u raznim elektroničkim uređajima na Zemlji, i slično. U najgorem slučaju, moglo bi doći i do poremećaja u radu elektroenergetskih mreža. Dr. Skov kaže kako je najizglednije da će problemi s GPS-om zahvatiti mračnu stranu Zemlje u trenutku nailaska oluje, kao i da će ona biti snažnija ako joj magnetsko polje bude okrenuto prema jugu.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...