Europska unija dobit će 12 kanadera do 2029. godine

Europska unija trebala bi do 2029. godine dobiti dobiti flotu zrakoplova za gašenje požara tipa kanader koji bi bili u njenom vlasništvu, potvrđeno je iz kabineta Janeza Lenarčiča, europskog povjerenika za krizno upravljanje.

Kako prenose slovenski mediji, inicijativu za to dale su Hrvatske, Portugal, Španjolska, Francuska, Italija i Grčka, a za sada u projektu nema Slovenije koja se upravo uz pomoć EU-a i susjednih država bori s velikim požarom na Krasu koji još nije ugašen.

Lenarčič je ovih dana u Sloveniji, gdje posjetio opožareno područje, potvrdio da je Europska komisija u ožujku ove godine u pregovorima s proizvođačem zrakoplova za gašenje postigla dogovor o kupnji 12 kanadera do 2029. godine, pri čemu bi joj najmanje dva proizvođač isporučio do 2026. godine.

“Sada je na državama članicama koje su se uključile u taj projekt da potpišu obvezujuće ugovore o kupnji, čime bi se proizvodnja kanadera koja je bila u zastoju ponovo pokrenula”, kazao je Lenarčič za slovenske medije.

Na taj bi način Mehanizam Unije za civilnu zaštitu (rescEU) dobio vlastitu flotu aviona za gašenje, dok sada države članice koje takve zrakoplove imaju mogu ostalima priskočiti u pomoć.

“Činjenica je da je trenutno stanje s požarima u dijelu Europe kritično. Imamo istovremeno velike požare u brojnim državama, od Portugala, preko Španjolske, Francuske, Italije, Hrvatske, Grčke, pa i ovaj u Sloveniji”, kazao je Lenarčič”.

Dodao je kako to predstavlja veliko opterećenje za nacionalne kapacitete tih država s obzirom da stiže sve više molbi za pomoć pri gašenju zemalja koje nemaju kanadere.

“No, unatoč teškoj situaciji, opet je došla do izražaja solidarnost u Europi, države si međusobno pomažu premda i same imaju probleme. I Slovenija je također dobila tu pomoć”, kazao je Lenarčič za slovenske medije.

Na pitanje o mogućnosti da se Slovenija pridruži inicijativi kupnje 12 kanadera za rescEU flotu, kabinet premijera Roberta Goloba je odgovorio za Slovensku tiskovnu agenciju da je premijer već dao jasno smjernice svojoj vladi.

“Data je jasna smjernica da se pojačaju kapaciteti države za gašenje iz zraka i da se pripremi cjelovito rješenje koje je kapacitete moguće i svrsishodno nabaviti u najkraćem mogućem roku. Uvažavajući  situaciju u kojoj se brojne članice EU susreću sa sve opsežnijim i sve češćim prirodnim katastrofama, Slovenija će dati i inicijativu da se dodatno pojačaju takvi kapaciteti (gašenja požara iz zraka) na razini Europske unije”, priopćeno je iz Golobova kabineta za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...