Feminnemke rasplesale Forum, Samoana pjevala o “markintama i žalima” na Narodnom trgu

Cijeli Poluotok sinoć je bio velika pozornica na kojoj su se održavali koncerti za sve ukuse. Na terasi Muzeja antičkog stakla ljubitelji jazza mogli su slušati nagrađivanog gitarista i skladatelja Ratka Zjacu, koji je nastupio s Johnom Rileyom, jednim od najpoznatijih jazz bubnjara i edukatora današnjice. Danas, posljednjeg dana Zadar Jazz & Blues Festivala, nastupit će francuska pjevačica Celia Kameni & Elio Coppola Trio.

Nešto niže, na Narodnom trgu, koncert je održala jedinstvena klapa Samoana. „Pitaju nas kako smo našli hrvatske pjesme, a mi uvijek kažemo – one su našle nas“, objasnili su Christian i Austin Malietoa-Brown. Iako ni jedan niti drugi (još uvijek) ne govore hrvatski jezik, tijekom dva sata pjevanja niti jednom nisu pogledali u papir kako bi pročitali neki od stihova. Redale su se pjesme Miše Kovača, Vinka Coce, Matka Jelavića, Intrada, Miroslava Škore, bez da su cijelu večer „promašili“ jednu riječ.

Tijekom desetak godina postojanja na sebe su skrenuli pažnju s više obrada poznatih pjesama, a možda najpoznatija je izvedba Grdovićeve „Nije u šoldima sve“ tijekom Svjetskog prvenstva u Rusiji. Iako ih mnogi znaju po obradama Mladena Grdovića i Vinka Coce, kažu kako je najviše utjecaja na njih ostavio Oliver, pa su i sinoć izveli „Pismo moja“, „Moj lipi Anđele“, „Velu Luku“ te neizostavnu „Cesaricu“.

Neobično je i dirljivo bilo gledati kako osobe rođene na drugom kraju svijeta stvaraju mediteranski štimung na glavnom zadarskom trgu.  „Za markinte i žale, za naš Ošjak i vale“, pjevali su Samoanci, pa nakon toga jednako uvjerljivo: „Nek ti kušin bude stina, al Hrvatsku sine voli“. Pred kraj koncerta zahvalili su Turističkoj zajednici grada Zadra na pozivu, svim prijateljima koji su ih ugostili u Zadru i svima onima s koje su tek upoznali u druženjima.

Na zadarskom Furumu je pak desetogodišnju koncertnu šutnju sinoć prekrasnim koncertom prekinula hrvatska pop-dance grupa Feminnem. Pred brojnim turistima koji su zastajali u prolazu, ali i svojom vjernom publikom koja dobro pamti njihove hitove, Neda Parmać, Pamela Ramljak i Nika Antolos pokazale su kako su još uvijek pune mladenačke energije, ali s iskustvom koje im omogućava da u nastupima uživaju kao nikada prije.

U atraktivnim crnim haljinama, praćene klavirom i gitarom, koji su davali mekanu zvučnu kulisu za njihove nježne troglase, Feminnemke su koncert otvorile dobro poznatim „Sve što ti nisam znala dati“ i „Volim te, mrzim te“, a zatim „Takva kao ti“ Nine Badrić, kao prvu od brojnih obrada ove večeri, bilo da se radilo o Oliveru, ET, Vesni Pisarović, Denis&Denis, Tajči, ili globalnim hitovima „I Will Survive“ i „I,m so excited“.

– Divna ste publika, stvarno uživamo. Ako ste na odmoru, lijepo se provedite, ako ste odavde – blago vam se!, poručila je jedna od Feminnemki.

Na kraju su pokazale kako mogu biti jednako dobre zabavljačice kao pjevačice te su cijeli Forum podigle na noge uz „Lako je sve“. Organizator i ovog koncerta bila je Turistička zajednica grada Zadra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...