Gorivo od danas jeftinije: Pogledajte koliko košta litra benzina i dizela

Nakon prošlotjednog pada cijene derivata na mediteranskom tržištu, Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici izmijenila uredbu kojom je ograničila cijene na benzinskim crpkama u Hrvatskoj.

Benzin će se tako od danas prodavati po 12,03 kune, što je 99 lipa manje od dojučerašnje cijene. Pojeftinio je i dizel, i to za 54 lipe pa mu je nova cijena 12,89 kuna, a cijena plavog dizela pala je za 20 lipa i iznosi 9,25 kuna po litri.

Predstavljajući izmijenjenu uredbu, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kazao je kako bi bez Vladinih mjera dizel od sutra koštao 15,24, a benzin 13,96 kuna po litri. Pojasnio je kako trgovačka marža ostaje 65 lipa, a ostaje i smanjenje trošarina na benzin na 80 lipa te na dizel 40 lipa.

Filipović je komentirao i izvanredni sastanak Vijeća ministara energetike u Bruxellesu, koji bi trebao polučiti dogovor u vezi sa smanjenjem potrošnje plina na razini EU. Nada se, kaže, kompromisu, a uvjeren je i da se Hrvatska može uklopiti u mjere koje je predložila Europska komisija, a koje predviđaju 15-postotno smanjenje potrošnje plina u odnosu na prethodno petogodišnje razdoblje, piše Večernji.

U razgovoru s članovima kriznog tima jutros i drugim energetskim stručnjacima u vezi s uštedom od 15 posto plina za Hrvatsku nitko od njih ne govori da je to nešto što im je nedostižno ili što bi imalo nepovoljan utjecaj na hrvatsko gospodarstvo – tvrdi ministar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...