HDZ i Milanović nedodirljivi: Pogledajte kakve su im ocjene građani zaključili na kraju školske godine

Dnevnik Nove TV donosi mjesečno istraživanje Crobarometar za srpanj. HDZ je i dalje najjača stranka, a predsjednik Milanović najpopularniji političar.

Mjesec za nama definitivno je obilježio odlazak ministra Zdravka Marića, ali i službena potvrda da Hrvatska ulazi u Eurozonu. Jedan pak drugi bivši ministar – Tomislav Tolušić je uhićen. U fokusu je bila i turistička sezona te neminovno – inflacija i rast cijena.

Kada je o rejtingu stranaka riječ – iznenađenja nema. Da su danas izbori, HDZ bi osvojio 29,1 posto. SDP se malčice pomaknuo s povijesnog minimuma od prošlog mjeseca i povjerenje bi mu dalo 13,9 posto građana.

Politička platforma Možemo ovog se mjeseca vratila na treće mjesto s 9,9 posto, a Most je četvrti s 8,2 posto. Prag bi prošao još i Domovinski pokret s 5,1 posto.

Od ostalih stranaka spomenimo da je Hrvatska stranka umirovljenika na 2,1 posto, slijedi Hrvatska seljačka stranka s 1,9 posto. IDS s 1,8 posto, a Centar je na 1,6 posto.

Fokus je na 1,5 posto, Hrvatska demokršćanska stranka na 1,2 posto, a Hrvatski suverenisti na 1,1 posto. Ostale stranke su ispod 1 posto, a zajedno imaju potporu 5,8 posto birača.

I ovoga je mjeseca mnogo neodlučnih. Njih čak 16,8 posto. Dodajmo još da je početkom mjeseca osnovana nova stranka -Socijaldemokrati, koju čine pretežno bivši članovi SDP-a, ali osnovani su kada se istraživanje već provodilo pa za srpanj nije zabilježen njezin rejting.

Raste nezadovoljstvo radom Vlade

I dok zbog rejtinga svoje stranke premijer Plenković može biti zadovoljan, zbog percepcije građana o smjeru kojim ide zemlja svakako to ne bi trebao biti. Naime, 79 posto građana smatra da zemlja ne ide u dobrom smjeru.16 posto misli da ide u dobrom smjeru, a 5 posto ne zna.

Kada je riječ o podršci radu Vlade, nema velikih promjena u odnosu na prošli mjesec. 69 posto građana uglavnom ga ne odobrava, uglavnom ga odobrava 26 posto, a 5 posto ne zna.

Predsjednik države po tom pitanju stoji malo bolje, ali također više od polovice ispitanih uglavnom ne odobrava rad Zorana Milanovića, točnije njih 55 posto. Njegov rad odobrava 39 posto građana, a ne zna 6 posto.

Zoran Milanović i dalje najpopularniji

Zoran Milanović ipak je i dalje najpopularniji političar. O predsjedniku pozitivno misli 48 posto građana. Slijedi ga zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević o kojemu pozitivan dojam ima 41 posto ispitanih dok predsjednika Mosta Božu Petrova pozitivnim smatra 40 posto ispitanika. O premijeru Andreju Plenkoviću pozitivno mišljenje ima 35 posto, a o njegovom bivšem stranačkom kolegi Ivanu Penavi, čelniku Domovinskog pokreta također 35 posto birača misli pozitivno.

Iako je školska godina završila, za najvažnije institucije u zemlji ocjene zaključujemo svakog mjeseca. Na labavu trojku uspio je navući jedino predsjednik – 2,68.

Vlada u srpnju ima prosjek 2,31, a Sabor koji je trenutačno, školskim rječnikom rečeno, na ljetnim praznicima 1,97, javlja Tportal.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...