HGSS izvukao dvoje ozlijeđenih stranaca iz kanjona Velike Paklenice, jedan teško ozlijeđen drugi tek s ogrebotinama

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) u petak su izvukli dvoje ozlijeđenih stranih planinara, nastradalih u odronu kamenja na planinarskoj stazi u kanjonu Velike Paklenice.

Jedan planinar zadobio je vanjski prijelom natkoljenice, dok su kod drugog unesrećenog utvrđene posjekotine i ogrebotine. Obojica su prebačena do hitne pomoći, objavio je HGSS.

Akcija spašavanja počela je nešto poslije podneva,  nakon dojave Centra 112 o nesreći s dvoje ozlijeđenih u kanjonu Velike Paklenice na planinarskoj stazi prema Anića kuku.

Prema mjestu nesreće poletio je helikopter iz Divulja, s petoricom članova HGSS-a koji su na planinarskoj stazi pronašli grupu od šetero stranih planinara koji su tražili pomoć nakon odrona kamenja.

Teško ozlijeđeni planinar pronađen je u ležećem položaju, u stanju šoka, s vanjskim prijelomom lijeve natkoljenice. Nosilima je izvučen do mjesta pogodnog za podizanje na helikopter koji ga je odvezao do liječnika hitne pomoći.

Kod drugog unesrećenog utvrđene su posjekotine i više ogrebotina. Nosilima je prenesen do bunkera u kanjonu Velike Paklenice, gdje je predan djelatnicima Hitne medicinske pomoći.

U akciji spašavanja sudjelovali su članovi HGSS-a iz stanica u Ogulinu, Bjelovaru, Zadru i Zagrebu, dva člana Nacionalnog parka Paklenica te jedan gorski spasilac iz Češke koji je bio u grupi s unesrećenima.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...