Hoće li Europljani uskoro ostati bez Facebooka i Instagrama?

Praksa Mete da dijeli podatke između europskih i američkih poslužitelja dovedena je u pitanje nakon presude irskog regulatora za zaštitu podataka koja bi ovog ljeta mogla prisiliti Facebook i Instagram na gašenje u Europi.

Glasnogovornik Mete oglasio se o odluci irskog nadzornog tijela koja će, potvrde li je europski dužnosnici, spriječiti Metu u dijeljenju podataka iz Europe s SAD-om.

Podsjetimo, ova odluka ne primjenjuje se automatski u cijeloj Europi; dužnosnici EU-a u Europskom odboru za zaštitu podataka imaju mjesec dana da potvrde hoće li dijeljenje podataka između EU-a i SAD-a biti blokirano, piše Business Insider.

Odluka bi utjecala na tisuće tehnoloških tvrtki koje drže europske podatke na američkim poslužiteljima.

Pitanje privatnosti datira još od otkrića NSA-inog zviždača Edwarda Snowdena koji je objavio da bi podacima pohranjenim na američkom tlu mogle pristupiti američke špijunske agencije.

Dužnosnici EU-a i SAD-a u ožujku su pristali na privremeni sporazum koji pokriva Metinu praksu dijeljenja podataka, ali se konačni dogovor ne očekuje prije kraja 2022., izvijestio je Politico.

Glasnogovornik Mete rekao je: ‘Ovaj nacrt odluke, koji se tek treba revidirati, odnosi se na sukob prakse EU-a i SAD-a koji je u procesu rješavanja. Pozdravljamo sporazum za novi pravni okvir koji će omogućiti nastavak prijenosa podataka preko granica, a očekujemo da će nam taj okvir omogućiti da obitelji, zajednice i gospodarstva ostanu povezani’.

Meta je u veljači rekla da ako se ne postigne novi okvir i ako nadzornici EU podataka zabrane standardne ugovorne klauzule – pravno rješenje koje koristi od 2020. – ‘vjerojatno neće moći’ nastaviti nuditi Facebook i Instagram u Europi, prenosi Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...