Hrvatska u svom prvom susretu na FIVB Challenger cupu pomela Kazahstan

Velika, velika pobjeda Hrvatske u prvoj četvrtfinalnoj utakmici Challenger kupa za odbojkašice, turnira koji je ujedno i kvalifikacijski za ulazak dogodine u elitnu svjetsku Ligu nacija. Zadarska dvorana Krešimira Ćosića na Višnjiku uživala je u igri hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije koja je rezultatom 3-0 naprosto pomela s terena vrlo dobru selekciju Kazahstana. Uostalom, na ovom turniru ni nema slabih suparnica, svaka reprezentacija je došla sa svojim visokim ambicijama u Zadar želeći stići do vrha, najmanje do finala.

Hrvatska reprezentacija predvođena kapetanicom Samantom Fabris, koje nije bilo na prethodne dvije akcije naše selekcije, Europskoj ligi i Mediteranskim igrama te s odličnom Lucijom Mlinar u postavi, od prvog poena nametnula je svoj stil igre. Agresivne u napadu, od prvog dodira s loptom, od servisa (7 poena na kraju), dobre obrane i čvrstog bloka, naše su samouvjerene reprezentativke sjajnim potezima stalno na noge dizale publiku u Višnjiku. Publiku koja je u lijepom broju napunila dvoranu uživavši u predstavi. Sjajna najava za polufinalni susret protiv Portorika koji ih očekuje u subotu, 30. srpnja u 20 sati.

“Vrlo važna pobjeda protiv Kazahstana, prolazimo u polufinale gdje nas čeka Portoriko. Prvenstveno smo se fokusirali samo na našu igru, mislim da smo odradili dobar posao, pogotovo nakon dugog vremena u ovakvom sastavu. Zahvaljujem se svima koji su došli na Višnjik i podržali nas. Pozivam sve da dođu u subotu kada igramo polufinale protiv Portorika.” – izjavila je kapetanica ekipe Samanta Fabris.

Krenulo je odlično od starta, najprije poen blokom, pa smeč Fabris, pa sve tako do vodstva od 5:1 i prve minute odmora suparnica. Nije pomoglo puno, Hrvatska u dva navrata vodi i +9 (12:3 i 15:6), da bi set završile na 25:20. U drugom su tek gošćama dale uvodno vodstvo, a onda kod 4:5 učinile nevjerojatnu seriju od čak 11-0, za vodstvo od 15:5 na servise sjajne Laure Miloš. Igra hrvatske reprezentacije u tim trenucima djeluje poput najpreciznijeg stroja, svi ‘kotačići’ u igri odrađuju svoju dogovorenu zadaću, a rezultat se samo penje i penje do konačnih 25:15 u drugom setu.

Izbornik naše reprezentacije Ferhat Akbas i u trećem setu kreće s dobitnom postavom: Lea Deak organizatorica igre, Samanta Fabris korektorica na dijagonali, primačko-pucački par Laura Miloš i Lucija Mlinar, srednje blokerice Božana Butigan i Martina Šamadan te libero Izabela Štimac. Povremeno su u igru ulazile i Marković, Tomić, Dumančić i Perić.

Tijekom cijelog susreta reprezentativke Kazahstana nisu našle protuigru za razigrane Hrvatice koje su na krilima publike koja ih je zdušno bodrila jurišale prema kraju trećeg seta, ujedno i meča. Bila je to utakmica u jednom smjeru. Posljednja slamka spasa suparnicama je bio posljednji set u kojem su pružile dostojan otpor pa su sredinom seta još držale egal 11:11. Serijom 4-0 Hrvatska ponovno ulazi u mirne vode, vodi 15:11 i hita prema završetku susreta i velikoj pobjedi koja će im donijeti ogromno samopouzdanje za nastavak Challenger kupa.

Nakon 19:13 Kazahstan se ponovno malo približio, pa izbornik Akbas uzima time-out kod 20:16 ne želeći ništa prepustiti slučaju. Do kraja je preostalo tek odrađivanje posla, pa treći set završava sa 25:20 za Hrvatsku, za vrhunsku pobjedu od 3-0. Samanta Fabris s 19 poena bila je najučinkovitija na utakmici, a Laura Miloš dodala je 13 poena.

“Prva utakmica je prošla s najboljim mogućim rezultatom, to smo nekako i očekivali. Kao što je Samanta rekla, fokusirale smo se na našu igru te smo utakmicu uspjele dovesti kraju pozitivno i poprilično lagano za nas. Čeka nas jači protivnik Portoriko, sada se spremamo za njih. Nadam se da će publika doći u još većem broju nego danas i podržati nas.” –  zaključila je reprezentativka Laura Miloš.

Za Hrvatsku na FIVB Challenger Cupu igraju: Klara Perić, Lea Deak, Mika Grbavica, Samanta Fabris, Lucija Mlinar, Laura Miloš, Dijana Karatović, Natalija Tomić, Josipa Marković, Beta Dumančić, Martina Šamadan, Ema Strunjak, Božana Butigan i Izabela Štimac. Izbornik reprezentacije je Ferhat Akbas.

Sve utakmice FIVB Challenger Cupa prenose se na Sportskoj TV. Ulaznice za Challenger Cup u rashlađenoj dvorani Krešimira Ćosića mogu se kupiti po cijeni od 50 kn u sustavu Eventim.hr te na blagajni ŠC Višnjik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...