I na zadarskom Sveučilištu postoji smjer koji nije upisao – niti jedan student!

Apsurdi hrvatskog školstva su mnogobrojni, a jedan o njih je i činjenica da postoje studiji koje je upisan jedan ili pak niti jedan student, a profesori svejedno za njih primaju plaću. Od preko 1700 studijskih programa javnih i privatnih visokih učilišta, na njih tridesetak, ove akademske godine nije upisan niti jedan jedini student, piše Telegram.

Kada se u brojke uključe i umjetničke akademije, koje imaju jako niske upisne kvote u usporedbi s ostalim fakultetima, ove akademske godine 51 studijski program na javnim i privatnim visokim učilištima nije upisan niti jedan student. Uz to, još je 48 studija koje ove godine pohađa tek jedan student.

Na Sveučilištu u Zadru, iako je kvota na ljetnom upisnom roku bila 11, niti jedan student nije upisao jednopredmetni studij Povijesti umjetnosti.

U Sveučilištu u Dubrovniku nitko nije bio zainteresiran za studij Pomorske tehnologije jahta i marina iako se nudilo 17 upisnih mjesta.

Na stručnom studiju Tekstilna, odjevna i obućarska tehnologija zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta, od mogućih 60 studenata upisao se nije baš nitko. A nitko nije htio studirati niti nastavnički smjer Povijest i geografija na Filozofskom u Zagrebu, kao ni Njemački i pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Javnim novcem financiraju se javna visoka učilišta, pa tako primjerice i plaće nastavnika koji ne predaju nikome, prenosi RTL.

Osim onih bez ijednog upisanog studenta, neke studije upisao bi tek jedan student. Telegram tu posebno ističe kako su nastavnički smjerovi Fizika i informatika te Fizika i kemija na zagrebačkom PMF-u veoma nepopularni. Fizika i informatika imala je upisnu kvotu 32, a Fizika i kemija 22, no oba studija upisala se samo jedna osoba.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...