Inspektori obišli 621 turistički objekt i utvrdili brojne nepravilnosti. Doznajte što su otkrili!

Inspektori Državnog inspektorata tijekom lipnja ove godine obavili su 621 inspekcijski nadzor, pri čemu je većina nadziranih turističkih objekata, njih 336 ili 54 posto od ukupnog broja poslovala prema propisima, a u 285 ili 46 posto inspekcijskih nadzora utvrđene su 442 razne povrede propisa, priopćili su u utorak iz Državnog inspektorata.

Kako se navodi, sukladno zakonskim propisima za 162 povrede inspektori su primijenili načelo oportuniteta, odnosno omogućili su ispravak utvrđene nepravilnosti tijekom nadzora.

Nadalje, za 280 povreda propisa nadležnim sudovima podneseno je 16 optužnih prijedloga, doneseno je 20 prekršajnih naloga te je naplaćena 61 kazna na mjestu izvršenja prekršaja. Također, radi utvrđenih povreda inspektori Državnog inspektorata donijeli su ukupno 250 upravnih rješenja.

Najčešće povrede propisa iz djelokruga turističke inspekcije odnosile su se na neisticanje obavijesti o načinu podnošenja pisanog prigovora te na nepridržavanje propisanoga radnog vremena. Sanitarna inspekcija utvrdila je niz slučajeva u kojima radnici nisu imali položen tečaj zdravstvenog odgoja, a inspekcija zaštite okoliša utvrdila je nepravilnosti vezane uz nepropisno odvajanje otpada, navodi se u priopćenju.

Inspekcija rada, nadalje, utvrdila je neprijavljivanje za ukupno 20 radnika državljane trećih zemalja na obvezno mirovinsko osiguranje prije početka rada, s prvim danom početka rada ili na odgovarajuće radno vrijeme i to bez dozvole za boravak i rad odnosno potvrde o prijavi rada u Hrvatskoj.

Tržišna inspekcija u tom je razdoblju postupala zbog neisticanje maloprodajne cijene i uvjeta prodaje, a poljoprivredna inspekcija zbog zavaravanje potrošača glede karakteristika hrane.

Iz Inspektorata ističu da su uz navedene inspekcije na terenu i vodopravni, veterinarski, energetski i inspektori zaštite prirode, rade se i inspekcija opreme pod tlakom, lovna i šumarska inspekcija, rudarska kao i inspekcija rada za nadzor u području zaštite na radu koja nadzire procjenu rizika, osposobljenost radnika za rad na siguran način te ispitivanje sredstava rada i parametara radnog okoliša.

Inače, koordinirani inspekcijski nadzori inspekcija Državnoga inspektorata u djelatnosti ugostiteljstva i turizma traju do 31. kolovoza 2022. godine, a inspektori u slučaju utvrđenih nedostataka i nepravilnosti i nadalje će poduzimati zakonom propisane mjere, zaključuje se u priopćenju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...