Kako će nam život izgledati kad uvedemo euro? Kolike će biti plaće, cijena frizure ili kave…?

Znoje se građani od vrućina, ali pravo preznojavanje tek ih čeka na jesen. Inflacija i uvođenje eura, većini će izbiti i zadnju lipu, odnosno eurocent iz novčanika. Kod frizera, u restoranima i kafićima – cijene će se sigurno zaokruživati na više.

Skuplje namirnice, plin i struja – primorat će i vlasnike restorana da korigiraju cijene, također na više.

Frizura od 100 kuna, konvertirana u euro koštala bi nas 13 eura i 27 centi, no platit ćemo je 15 eura. A za neko jelo u restoranu od primjerice 160 kuna, umjesto 21 eura i 23 centi – morat ćemo izdvojiti 25.

“Zaokruživanje cijena nikad nije opravdano. Zna se koliki je ulaz, koliki izlaz. Zaokruživanje cijena je nešto što potrošač mora prihvatiti, a ne da trgovac radi sam na svoju ruku”, kazao je Igor Vujović, predsjednik Društva potrošača, prenosi RTL.

Skuplje će građani plaćati i omiljeni napitak – kavu. Tamo gdje košta 10 kuna, po konverziji bi trebala euro i 20, a većina će je naplatiti euro i pol.

Medijalna od 6 i pol tisuća kuna – u eurima će iznositi tek 862,70. A pola zaposlenih, njih gotovo 800 tisuća – prima i manje od toga. Još siromašnije osjećat će se već ionako siromašni umirovljenici. Mirovina od 1800 kuna iznosit će bijednih 238, 90 eura. A tih dvjestotinjak eura imat će čak 276 tisuća umirovljenika.

I oni će zaokruživanje cijena – najviše osjetiti.

“Da će se dešavati nepravilnosti, neću reći da sam sto posto siguran, ali vidimo da i dan danas kad je nešto u kunama pa ono 9,99 pa se sve zaokružuje, isto tako će se i dešavati s eurima i s centima. Tu ne treba biti nešto jako pametan i vidovit. Naravno da će trgovci pokušati hvatati krivine gdje god stignu i umiju. Veliki teret kao i uvijek, tj. većinski teret pada na potrošače”, tvrdi Vujović.

Cijene u kunama i eurima bit će obvezne za dva mjeseca, a nove cjenike koje bi građane mogle dodatno šokirati, očekujemo već nakon Velike gospe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...