Mislili ste da ne volite sladoled od kave? Niste još probali onaj pravi!

Sladoled od kave nije najpopularniji među sladoledoljupcima, ali kad je dobar, stvarno dobar, neće ostati niti jedan liz, pa čak ni kod publike koja ga preskače kad god može, kaže naš poznati chef Filip Horvat za Večernji list.

Uvjerite se sami u njegove riječi!

Sladoled od kave

Sastojci

  • 350 ml punomasnog mlijeka
  • 150 g šećera
  • 120 g cijelih zrna kave (bez kofeina osim ako ne želite kofein u sladoledu)
  • prstohvat soli
  • 350 ml vrhnja za šlag
  • 5 većih žumanjaka
  • 1/4 žličice ekstrakta vanilije
  • 1/4 žličice sitno mljevene kave

Priprema

  1. Zagrijte mlijeko, šećer, kavu u zrnu, sol i 120 ml vrhnja za šlag u srednjoj posudi dok ne postane sasvim toplo, ali ne smije zakipjeti.
  2. Nakon što se smjesa zagrije, poklopite, maknite s vatre i ostavite 1 sat na sobnoj temperaturi.
  3. Ulijte preostalo vrhnje u metalnu posudu srednje veličine koju ste stavili na led u većoj posudi.
  4. Postavite cjedilo na vrh posude pa odložite na stranu.
  5. Ponovno zagrijte mješavinu mlijeka i kave, na srednjoj vatri da postane vruća, ali ni sad ne smije zakipjeti.
  6. U posebnoj posudi umutite žumanjke.
  7. Zagrijanu smjesu mlijeka i kave polako ulijevajte u žumanjke neprestano miješajući da se žumanjci ne bi skuhali.
  8. Zagrijane žumanjke prebacite u lončić.
  9. Neprestano miješajte smjesu za kremu na srednjoj vatri stružući dno dok miješate, dok se smjesa ne zgusne. To može potrajati oko 10 minuta.
  10. Pritisnite zrna kave kroz cjedilo kako biste dobili što više okusa kave pa ih odbacite.
  11. Umiješajte vaniliju i sitno mljevenu kavu, te miješajte dok se ne ohladi.
  12. Smjesu dobro ohladite u hladnjaku, a zatim je zamrznite u aparatu za sladoled prema uputama proizvođača.
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...