Mladić se pokušao zaposliti u zadarskoj bolnici, tvrdi da su natječaji namješteni…

 

Podrazumijeva li stručno usavršavanje tek diplomiranog ekonomista rad s pacijentima i bolničku trijažu? Podrazumijeva, ako pitate Opću bolnicu Zadar, gdje se na stručno usavršavanje prijavio mladi ekonomist Ivan Čulina.

Štoviše, kako je Indexu otkrio 25-godišnji Čulina, pod obrazloženjem uprave bolnice da mora proći sve odjele bolnice radio je upravo to, gotovo sve, osim onog što mu je struka i za čije ga je stručno osposobljavanje u okviru posebnog programa financirala Europska unija.

Kada se nakon “usavršavanja” prijavio na natječaj za posao u toj istoj bolnici i to za pozicije koje odgovaraju njegovoj struci, počeli su problemi čiji će epilog, po prijavi ekonomista Čuline, ispitati DORH.

U razgovoru za Index Čulina je krenuo od početka, od dana kada je došao na stručno usavršavanje…

“Godine 2019. sam se u Zadarskoj bolnici prijavio za staž kao prvostupnik ekonomije, a stavili su me da radim na šalteru, što nema veze s time. Onda je započela pandemija pa su me čak stavili da radim u trijaži. To zakonski nisam smio raditi i tražio sam da radim u svojoj struci, ali su oni vikali da ja to moram i da je takva situacija. Tako sam mjesec dana radio trijažu, čak me je tamo snimila i Nova TV”, kaže Ivan Čulina u razgovoru za Index.

“Moj zadatak na trijaži je bio mjerenje temperature pacijenata i uzimanje anamneze. Ja kao ekonomist to i ne znam, ali kad bih bio nesiguran, poslao bih ljude dalje jer nisam stručan i nisam htio da netko nastrada zbog toga. Mene su kao pokusnog kunića stavili tu”, dodaje.

Naročito ga smeta što kao diplomirani ekonomist nikako nije uspio doći do nekog radnog mjesta na kojem bi doista naučio neke stvari, primjerice kako se radi obračun plaća.

“Meni je pomoćnik ravnatelja za ekonomsko poslovanje Boško Katić rekao da ću raditi na obračunu plaća. Kasnije sam ga pitao zašto to ne radim, a on mi je rekao da moram proći sve nivoe u bolnici. ‘I ja sam radio na šalterima’, rekao mi je”, kaže Čulina.

Unatoč dobrim rezultatima na pismenom ispitu za posao, nikad nije pozvan na usmeni razgovor
Peripetije su se nastavile.

“Prijavljivao sam se na natječaje za posao u Općoj bolnici Zadar 9. lipnja 2021. te sam dobio posao na pedijatriji. Pisao sam ispit i imao sam jako dobar broj bodova, 45 od mogućih 50, međutim oni su mene uzeli kao treću opciju, kao radnika koji maksimalno može dobiti ugovor na dva mjeseca. Na usmeni me uopće nisu zvali. Najluđe je to što u bolničkoj administraciji postoji dokument koji pokazuje kao da jesam bio na usmenom ispitu”, objašnjava Čulina.

“Treba napomenuti i da sam ja primljen na stručno osposobljavanje u okviru programa koji je financirala Europska unija, oni su dakle dobili novac od EU, ali mene nisu stručno osposobljavali”, dodaje.

“Oni su mene privremeno primili na posao 13. srpnja 2021., na pedijatriju. Trebao im je tamo radnik za rad na blagajni. Nisu me uzeli za posao na koji sam se prijavio, za posao administrativnog referenta, već su me uzeli za drugi posao, a za izgovor su iskoristili hitne potrebe u pandemiji covida-19. Na pedijatriji sam opet bio na šalteru, upisivao pacijente i vršio sam uplate na blagajni. Primao sam plaću kao referent jer sam po srednjoškolskom obrazovanju poslovni tajnik”, nastavlja svoju priču.

“Bio sam na pedijatriji dva mjeseca i prvo su me htjeli poslati kući. No, bio je povećan obim posla i glavna sestra je zatražila da me ostave. Onda je 15. rujna opet izašao natječaj za posao referenta, dakle posao koji sam već radio. Ja sam se opet prijavio i na pismenom ispitu sam imao 48 od 50 mogućih bodova. Onda me nazvala Vedrana Marić, šefica referenata, i rekla mi da sam najbolje riješio ispit, skoro bez greške, ali da je taj natječaj raspisan za ‘našu curu’ i da stoga uopće ne trebam dolaziti na usmeni razgovor za posao”, kaže Čulina.

Tada se nije odmah snašao i nije reagirao na sve te sporne situacije…

“U tom periodu je meni otac bio u bolnici, umirao je od raka. Nisam baš bio motiviran da se žalim u tom trenutku”, otkrio nam je.

Ali priča ide dalje.

“Onda je 26. studenog objavljen novi natječaj za četvoricu kandidata – dvoje na neodređeno vrijeme, a dvoje na određeno, na koji sam se opet prijavio. Zvao sam kadrovsku službu i pitao zašto me nitko nije zvao nakon pismenog ispita. Rekli su mi da sam na usmenom ostvario nula bodova. Tražio sam da mi daju dokaz da sam ostvario nula bodova, nakon čega su me spojili s pravnicom, koja mi je rekla: ‘Znate kako to već ide. Ja i šef službe smo odlučili koga ćemo primiti. Što ćemo vas zvati kad smo vas već vidjeli?’ Primili su cure kojima rodbina visoko kotira u HDZ-u, tako se priča”, objašnjava Ivan Čulina.

Prema važećim propisima, Čulina je nakon što je uspješno riješio pismeni ispit morao biti pozvan i na usmeni. Barem je tako iz OB-a Zadar odgovoreno na upit županijskog vijećnika SDP-a Jure Zubčića. To se nekoliko puta nije dogodilo, ali je ipak – tvrdi Čulina – postojala dokumentacija koja je pokazivala da je bio na usmenom.

“Ja tada odlučujem slučaj prijaviti ministru zdravstva Viliju Berošu, koji šalje inspektorat u bolnicu. Oni su tamo došli kao na kavu, nisu ni pogledali papire”, otkriva.

Razočaran je ponašanjem Ministarstva zdravstva.

“Meni je nedavno došao dopis od ministra Beroša u kojemu stoji ono što ja nisam napisao u mojoj žalbi, oni su izvrnuli moje riječi. Ja imam dokument s potpisom koji sam poslao Berošu”, kaže.

Ivan Čulina je nakon svega cijelu stvar prijavio DORH-u. Dostavio im je brojne dokumente, kao i snimke razgovora koje je imao s nadređenima u Općoj bolnici Zadar, a koje je u jednom trenutku odlučio snimati kako bi dokumentirao njihovo ponašanje. Sada slučaj istražuje zadarska policija, a za njega je zadužena inspektorica Marina Knežević, koja je u međuvremenu obavila preliminarni razgovor s Ivanom Čulinom.

Ivan Čulina nema više puno vjere u sustav, pa ni u postupanje policije, te je stoga odlučio sa svojom pričom izaći u medije. Nada se da će pažnja javnosti uroditi rezultatom i da će se stanje u Općoj bolnici Zadar možda moći popraviti zbog javnog pritiska.

Vrijedi još napomenuti da Čulina u periodu od dvije godine svojih različitih angažmana u zadarskoj bolnici nikad nije uspio naučiti kako se radi obračun plaća, što je htio naučiti kada se prijavio za stručno usavršavanje. To mu također smeta jer je naučiti htio, a priliku nikad nije dobio.

Upitom u vezi s ovim slučajem su se iz Indexa obratili Ministarstvu zdravstva. Oni kažu da nije bilo nikakvih nepravilnosti.

“Zaprimili smo predstavku o mogućim nepravilnostima u postupku provedbe javnog natječaja za radno mjesto u OB Zadar. S obzirom da navedena problematika nije u nadležnosti zdravstvene inspekcije, predmet je proslijeđen na nadležno postupanje Državnom inspektoratu odnosno inspekciji za nadzor u području radnih odnosa. Nakon provedenog nadzora, Državni inspektorat nas je obavijestio da nisu utvrđene nepravilnosti o čemu je obavještena stranka”, kažu iz Beroševog ministarstva.

Inače, na čelu Državnog inspektorata je provjereni HDZ-ov kadar Andrija Mikulić.

Obratili sz se i Općoj bolnici Zadar.

“Točno je da je gosp. Ivan Čulina bio na stručnom osposobljavanju u Općoj bolnici Zadar u smjeru ekonomist. Isti je obavio stručno osposobljavanje u razdoblju od 28. kolovoza 2019. do 27. kolovoza 2020. sukladno Ugovoru o stručnom osposobljavanju za rad”, kažu iz Ureda ravnatelja OB-a Zadar.

Ravnatelj je inače Željko Čulina, istaknuti zadarski HDZ-ovac, piše Index.

“Dakle, isti je obavio stručno osposobljavanje te nadležno tijelo koje provodi kontrolu osposobljavanja odnosno Zavod za zapošljavanje nije imalo primjedbi na provedbu istog. Ivan Čulina nije se nikad obratio Upravi bolnice u svezi tijeka i sadržaja stručnog usavršavanja”, dodaju.

Rekli su i da je točno je da se Čulina javio na niz natječaja: “Pristupio je pisanom testiranju, međutim ne postoji zakonska obveza usmenog testiranja kandidata.” Podsjećamo, drugačije su odgovorili na upit SDP-ovca Jure Zubčića, tvrdeći da se sve koji su prošli pismeni treba pozvati i na usmeni ispit.

I za kraj su dodali i ovo: “Napominjemo da je kod Ivana Čuline u nekoliko navrata zabilježeno incidentno ponašanje spram ostalih djelatnika naše ustanove kao i rukovodećih osoba organizacijskih jedinica ustanove te je tijekom jedne takve prigode pozvana i policija na nadležno postupanje.”

Naravno, pitali su Ivana Čulinu o kakvoj je to situaciji bila riječ kada je “pozvana i policija na nadležno postupanje”. Čulina im je rekao da se to dogodilo kada je radio na trijaži s jednim pripadnikom medicinskog osoblja koji je inače duševni bolesnik. Dotični je pozvao policiju u uvjerenju da mu Čulina radi o glavi.

“Kada je došla policija, rekli su mi da su zbog njega bili zvani već tridesetak puta i da je najbolje da ništa službeno ne prijavljujem, već da će ga oni smiriti. Tako da, koliko znam, nema nikakve policijske prijave protiv mene. Pa ja nisam ni prometnu kaznu platio u ovih 25 godina života”, rekao je Čulina.

Index je zadarskoj policiji u vezi s tom situacijom poslao upit. Odgovorili su da im ne mogu odgovoriti zbog GDPR-a. Na kraju su ipak dodali i ovu rečenicu: “Ovaj dio odgovora nije potvrda da je osoba koju navodite u svom upitu (Ivan Čulina, op.a.) bila obuhvaćena postupanjem policije.”

Čulina je pak dostavio potvrdu da se protiv njega ne vodi nikakav kazneni postupak za kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti. Datum na potvrdi je 14. ožujak 2022.

Također, Čulina je svoj posljednji privremeni ugovor u OB-u Zadar – na pedijatriji – dobio 13. srpnja prošle godine. Ako je prethodno doista serijski izazivao incidente, zašto je onda uopće dobio taj dvomjesečni ugovor, koji mu je onda produžen za još dva mjeseca, i to još na odjelu s djecom?

Istaknut će iz Indexa, kako su OB Zadar pitali i o tome zašto je Čulina kao ekonomist radio na trijaži. Odgovor na to pitanje su im preskočili. Dakle, nisu to demantirali, nego se prave da pitanje nije postavljeno.

U svakom slučaju, cijeli ovaj slučaj je sada u nadležnosti DORH-a i policije.

Ivan Čulina nema namjeru odustati dok ne istjera pravdu. Index će pratiti kako se slučaj razvija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...