“Na vr’sela“ i preko “Kuntrata” u Sv.Filipu i Jakovu obilje izlagača, likera, kolača…; “Fešta od maraške” privukla mnoštvo mještana i turista…

Etno-gastro manifestacija MARAŠKA FEST – “Fešta od maraške“ održala se po drugi put u Sv.Filip i Jakovu u organizaciji Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov, a cilj manifestacije je bio prikazati način berbe i ponuditi proizvode od maraške i to turistički valorizirati budući da za to postoje sve povijesne i druge pretpostavke, kažun nam u Općini.

“U samom centru mjesta na trgu „Na vr’sela“ u jednoj posebnoj rustikalnoj scenografiji kroz izložbu starih fotografija koja se provukla i kroz ulicu „Kuntrata“ uključilo se mještane i turiste u našu priču o maraški. Prezentirali su se razni alati koji su se nekad koristili u berbi maraške, a posjetiteljima i turistima nudila se maraška kao voće te kao i proizvod na posebno dekoriranim štandovima. Također, u suradnji s OPG-ovima bila je organizirana degustacija kolača, likera i raznih proizvoda od maraške”, rekla je Ana Barbaroša iz TZ Sv. Filip i Jakov, te dodala;

“Dio pripreme išao je „uživo“ kao npr. priprema nekih jednostavnih kolača i stavljanja friških marašaka u staklenke, dodavanja šečera, tako da je to bila ujedno prezentacija i predstava, a pokušali smo animirati i uključiti turiste u pripremu, da budu aktivni sudionici”.

Zašto fešta od maraške u Sv. Filipu i Jakovu?

Proizvodnja likera Marascino pokrenuta je u Zadru 1821.godine. Girolamo Luxardo je iz Genove upućen u Zadar 1817. godine kao konzul Kraljevine Sardinije, a njegova supruga Maria Canevari sa svoje četvero djece, posvetila se kućnoj proizvodnji likera od maraške (prunus cerasus) – kiseloj trešnji koja raste na dalmatinskoj obali južno od Zadra.

“Likeri od maraške su se spravljali u samostanima još u srednjem vijeku, pod nazivom “Rosolio maraschino”. Na inicijativu supruge Girolamo je utemeljio je destileriju za proizvodnju Liquore Maraschino. Predstavnik treće generacije obitelji Luxardo Michelangelo Luxardo 1918. godine pokrenuo je proizvodni pogon u Sv. Filipu i Jakovu, koji je radio do 1944. godine a u kojem je radilo 30-ak mještana”, kažu iz TZ Sv. Filip i Jakov.

Razlog otvaranja novog pogona je bio proširenje tržišta na novonastalu državu SHS, ali i poslovno prijateljstvo s obitelji Borelli koji su mu unajmili prostor za proizvodnju likera. Dugo se u Sv. Filipu i Jakovu nakon prestanka rada, taj prostor zvao Fabrica. Također, u današnjoj ulici Kuntrata postojao je i jedan dućan Luxardo u kojem su se u to vrijeme prodavali likeri.

“S obzirom na ove sve činjenice kao i da je to bilo prije više od 100 godina, kada su se u destileriji LUXARDI proizvodili likeri od maraške i koji su se prodavali dućanu u Sv. Filipu i Jakovu, vjerujemo da će ova zanimljiva priča privući posjetitelje i u budućnosti”, kažu iz TZ Sv. Filip i Jakov.

Sudionici MARAŠKA FEST-a su bili:

„Maraska“d.d. Zadar, OPG „CD Raspović“ Zadar, OPG „Novaković“ Posedarje,OPG „Babac-Damjanić“ Vrsi, Boška Kadija – Sv.Filip i Jakov, Obrt „Nada“ Jastrebarsko, Puhački orkestar Pirovac, Klapa Kontrada…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...