Načelnik Murtera u 6 mjeseci potrošio 50.000 kuna na restorane; Jeo i u zadarskoj Bruschetti i u Jose u Sukošanu

Nakon što je Telegram otkrio kako je načelnik Općine Murter-Kornati, Toni Turčinov, službenom karticom plaćao usluge bordel, te kasnije to pokušao prikriti krivotvorenjem računa, sada otkrivamo i detalje novih sumnjivih troškova. U posjedu smo izvoda o potrošnji koje je na poslovnoj kartici imao prvih šest mjeseci 2019. godine. Iz njih se vidi kako je redovito trošio u restoranima, parfumerijama i hotelima izvan Murtera, iako za to nije imao opravdanje u putnim nalozima.

Kako nam je ranije pojasnila bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Dalija Orešković, “bez putnog naloga nema službenog puta”. Odnosno, bez otvorenih se naloga ni jedan trošak ne može pravdati jer mora se jasno znati tko i zbog čega ide na put.

Svako malo u drugom gradu bez putnog naloga

Budući da su putni nalozi obavezni za putovanja udaljena više od 30 kilometara od mjesta rada, Telegram je u troškovima tražio lokacije izvan tog radijusa. Tako smo detektirali da je u siječnju potrošio 211 kuna u restoranu Antin gušt u Šibeniku. Nekoliko dana kasnije u tom gradu je posjetio parfumeriju Müller, gdje je kupio nešto u vrijednosti 599 kuna. Izlistan je trošak i neimenovanog hotela, u kojem je 22. siječnja putem Booking.com-a potrošio 934 kune.

U veljači je pak jeo u restoranu Propeti Poni u Šibeniku za 362 kune. Tri dana kasnije opet je provlačio karticu u neimenovanom hotelu. Trošak je sličan kao i mjesec ranije, 933 kune. Dana 7. veljače bio je u Zagrebu, gdje je prvo ispeglao 458 kuna u restoranu Capuciner, a dan kasnije bio je u restoranu Batak na zagrebačkoj Savici. Taj račun iznosi 734 kune. Tjedan i pol nakon toga Turčinov je opet u Zagrebu i jede u tradicionalnom bosanskom restoranu Sofra gdje ostavlja 1664 kune.

Idući dan je u Šibeniku, ponovno u Propetom Poniju, gdje je platio 297 kuna, a 21. veljače svraća u restoran Joso u Sukošanu. Kartica tamo bilježi trošak od 309 kuna. Tu je i trošak kupovine u trgovini namještaja JYSK u iznosu od 700 kuna. Veljaču završava još jednim boravkom u hotelu koji ovaj put košta 561 kunu.

Nakon Klagenfurta do Italije – opet bez naloga

U ožujku je načelnik svratio do Šibenika gdje je u konobi Tomaseo ostavio 413 kuna. Tri dana kasnije, 23. ožujka, opet je svratio do jednog zagrebačkog restorana, ovaj put u Gladne oči. Ceh je bio 248 kuna. Travanj je pak mjesec kada je Turčinov gotovo dosegao limit potrošnje na poslovnoj kartici koji mu iznosi 20.000 kuna mjesečno. Potrošio je sveukupno 19.312 kuna.

Krenulo je 2. travnja ručkom u restoranu Joso u Sukošanu koji je porezne obveznike koštao 104 kune. Tri dana kasnije, u istom gradu, sjeda u restoran Bruschetta i uslugu plaća 553 kune. Nakon dva dana u Varteksovoj trgovini odjeće DiCaprio kupuje artikl u vrijednosti 478 kuna. Idući dan, 8. travnja, jeo je u restoranu Dobra istok. Račun je iznosio 121 kunu.

Iako je, prema onome što je ranije tvrdio Telegramu, 12. travnja već trebao biti na putu za Klagenfurt s djelatnicama TZ-a Općine, izvod bilježi da je taj dan bio u Samoboru pri čemu je u restoranu Zeleni papar provukao karticu za račun od 812 kuna. Dan kasnije na kartici se pojavljuje trošak iz bordela o kojem smo detaljno izvještavali – 1560 eura, odnosno 11.668 kuna.

A iako se u Murter trebao vratiti 14. travnja, ispisi pokazuju da je prvo stao u Italiji u objektu Casa Lady kraj jezera Garda gdje je potrošio 974 kune, a 22. travnja načelnik je opet sjeo u svoj omiljeni Propeti Poni u Šibeniku i tamo potrošio 366 kuna.

U svibnju 2019. na službenu je karticu natukao oko 10 tisuća kuna. Tu su ručak u Macoli u vrijednosti od 532 kune, posjet nacionalnom parku Krka gdje je potrošio 800 kuna te trošak objeda u tamošnjem restoranu Stari mlin u iznosu od 210 kuna. Turčinov je u lipnju bio izuzetno štedljiv s poslovnom karticom u odnosu na prošle mjesece. Potrošio je svega 811 kuna. U to spada jelo u restoranu Mamut u Kaštel Lukšiću vrijednosti 141 kunu.

Kako smo ranije naveli, u pola godine poslovnom je karticom platio troškova u iznosu od 50.059 kuna. Od tog iznosa sporno je najmanje 25.182 kuna budući da je za lokacije na kojima je trošio morao napraviti putne naloge – a tu smo čak izostavili troškove goriva i cestarina kao i načelnikove iznimno česte posjete McDonaldsu.

Te godine je ipak ispunio jedan jedini putni nalog, 4. siječnja za put u Zagreb, pri čemu je dobio dnevnicu od 738 kuna. Dakle, načelniku je očito odgovaralo da se ne zna kada i kamo putuje i na što troši jer bi u suprotnome postupio prema zakonu i pravilima i napravio nalog kao u siječnju.

Istražuje ga USKOK

Nakon svega nabrojanog zanimljivo je kako je Murter news nedavno objavio da je Općina Murter-Kornati, koju Turčinov vodi od 2016., ove godine dobila peticu za transparentnost otvorenosti proračuna javnosti prema rezultatima istraživanja Instituta za javne financije.

Inače nekoliko sati nakon Telegramovog otkrića o peglanju službene kartice u bordelu, načelnik Turčinov u srijedu je dao ostavku na mjesto vijećnika u Županijskoj skupštini i najavio kako “ostaje vladati Općinom uz podršku svojih suradnika i sumještana”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...