Ne možete nikako zaspati za velikih vrućina? Možda vam pomognu ovi korisni trikovi koji uvijek pale

Visoke su temperature ove godine krenule puno ranije, a ukoliko ste i vi među onima koji se navečer vrte u krevetu i nikako ne mogu zaspati, prisjetili smo se nekoliko korisnih savjeta.

Ima li što gore od neprospavane noći dok se temperature iz dana u dan ne spuštaju ispod 30 stupnjeva?

Mnoge su ranije studije pokazale da je idealna temperatura u spavaćoj sobi oko 17 stupnjeva pa dobro se naspavati tijekom ljetnih vrućina za mnoge postaje nemoguća misija jer teško uspijevaju rashladiti dom, osobito ako je spavaća soba izložena tijekom dana Sunčevoj svjetlosti.

Za sve one koji muku muče sa snom za vrelih ljetnih noći imamo nekoliko prokušanih trikova koje vrijedi isprobati:

Promijenite položaj u kojem spavate

Ako se tijekom noći probudite zbog vrućine i ne možete ponovno utonuti u san, predlažemo da promijenite položaj u kojem spavate. Zarotirajte se i promijenite poziciju, možda budete ugodno iznenađeni promjenom protoka zraka pa se uspijete konačno naspavati. Isprobajte različite jastuke ili plahte i dakako izbjegavajte predebele pokrivače.

Isključite električne uređaje u spavaćoj sobi

Mnogi zaboravljaju na to, ali ovo je jednostavan trik koji pali. Naime električni uređaji podižu temperaturu u sobi, stoga ugasite TV, tablet, računalo ili laptop kako ne biste dodatno zagrijavali prostor.

Zatvorite prozor i zamračite prostor

Iako su neki uvjereni da je otvoren prozor ključan potez za rashlađivanje sobe, to nije točno. Zavjese/rolete i prozor neka budu zatvoreni tijekom dana jer u protivnom ulazi vrući zrak i Sunčeva svjetlost, što podiže temperaturu u sobi.

Nikad ne zatvarajte vrata spavaće sobe

Ovo je vrlo bitno pravilo: da biste osigurali protok zraka, morate držati vrata otvorenima kako bi zrak mogao cirkulirati. Ako je izvedivo, otvorite još jedan prozor izvan svoje spavaće sobe (možda u kupaonici ili hodniku) kako biste potaknuli povjetarac. I pripazite da se radi o prozoru koji nije okrenut na sunčanu stranu.

Posteljinu od umjetnih materijala zamijenite onom od prirodnih

Umjetna i sveprisutna tkanina poliester ima tendenciju zadržavanja topline te je otporna na vlagu, što znači da ako se znojite, vlaga ostaje na koži i stvara nimalo privlačan ljepljivi efekt. Umjesto poliestera, uvijek birajte prirodne tkanine poput pamuka ili lana – koža će vam biti itekako zahvalna.

Trik s vlažnim ručnikom

Ako nemate klimatizacijski uređaj, isprobajte trik s vlažnim ručnikom koji trebate postaviti ispred otvorenog prozora ili čak ispred ventilatora. Na taj će način zrak koji prolazi kroz ručnik skupljati vlagu i širiti ga po sobi, piše Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...