Cestitka_Uskrs

New York postao epicentar majmunskih boginja, čeka se u dugim redovima za cjepivo

New York, grad s osam milijuna stanovnika, postao je epicentar majmunskih boginja te su njegovi stanovnici, mahom muškarci između 20 i 40 godina, pohitali na cijepljenje, stvorivši duge redove ispred medicinskih centara, piše u ponedjeljak AFP.

Prvi slučajevi majmunskih boginja pojavili su se u tom gradu u svibnju, a krajem prošlog tjedna zabilježen je 461 slučaj te zaraze. Na početku prošlog tjedna bilo ih je 223.

Svatko se može zaraziti tom bolešću koja se širi bliskim fizičkim kontaktom, no cjepivo Jynneos je trenutno rezervirano samo za homoseksualne muškarce koji čine veliku većinu zaraženih.

LGBTQ zajednicu u New Yorku brine da će zbog tog virusa njihva zajednica biti dodatno stigmatizirana.

Centar za cijepljenje, podignut u gimnaziji u Bushwicku, Brooklynu, podsjeća na redove koji su se stvarali za cjepivo protiv covida-19.

Muškarci koji su čekali u redu su jednoglasno potvrdili da su imali sreće što su uopće uspjeli rezervirati termin.

Na internetskoj stranici u petak je u šest sati ujutro bila obavijest za 9200 slobodnih mjesta i sve je otišlo u samo sedam minuta.

Tri dana prije, stranica je bila toliko opterećena da se srušila.

Stručnjak za analizu podataka tvrdi da najviše šanse za rezervaciju termina imaju oni koji su najaktivniji na društvenim mrežama.

Robert, koji nije želio otkriti svoje prezime, je priznao da je visio na kompjutoru i osvježavao stranicu “kao luđak” sve dok nije dobio mjesto.

Kaže da niti njegov partner niti najbolji prijatelj još uvijek nisu uspjeli dobiti termin za cjepivo.

Razočaran je kako se cijepljenje odvija i tvrdi da to “uopće ne bi smio biti problem” jer cjepivo već postoji.

Zbog nedostatka doza, centar u Bushwicku se u ponedjeljak najvjerojatnije neće otvoriti, a povjerenik za zdravstvo Ashwin Vasan ističe da su New Yorku potrebne desetine tisuća doza cjepiva.

New York je do sada potrošio 21.500 doza cjepiva, u nadi da će ubrzati postupak cijepljenja i očekuje više od 30.000 novih doza za cijelu saveznu državu.

Majmunske boginje karakteriziraju rane na koži koje se mogu pojaviti na genitalijama ili na ustima. Bolest prate groznica, bolno grlo te bolovi u limfnim čvorovima te osip koji liči na osip koji se javlja kod vodenih kozica.

Bolest obično prođu same od sebe, ali može biti jako bolna.

Smatra se da cijepljenje protiv velikih boginja pruža solidnu zaštitu od majmunskih boginja, ali ne zna se koliko dugo traje zaštita nakon cijepljenja.

Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) u lipnju je započelo ocjenu podataka za proširenje indikacije cjepiva Imvanex za njegovu primjenu u zaštiti od majmunskih boginja.

Cjepivo Imvanex trenutačno je odobreno u Europskoj uniji (EU) za prevenciju zaraze velikim boginjama u odraslih osoba. Sadrži živi modificirani oblik virusa vakcinije zvan “vakcinija Ankara”, koji je povezan s virusom velikih boginja.

Zalihe cjepiva Imvanex u EU-u trenutačno su vrlo ograničene. Cjepivo Imvanex odobreno je na tržištu SAD-a pod nazivom Jynneos, gdje je odobreno za prevenciju majmunskih, kao i velikih boginja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...