Od iduće godine svi novi auti morat će imati crnu kutiju, objavljen točan datum

Državni tajnik Ministarstva prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić najavio je da će od 21. kolovoza iduće godine sva novokupljena vozila morati imati pametne tahografe, uređaje koji osiguravaju zapis brzine i puta što ga prijeđe vozilo.

“Od 21. kolovoza 2023. bit će obveza u svim novokupljenim vozilima imati pametne tahografe”, rekao je Mihotić u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu.

Time je odgovorio na upozorenje Davora Dretara (DP) da su sada, kad uz digitalne već postoje i pametni tahografi, u dijelu vozila instalirani analogni, dakle zastarjeli tahografi.

Tko će platiti novu tehnologiju?

Vjerojatno se komercijalni prijevoz želi pokriti pametnim tahografima, može li se za to unaprjeđenje koristiti sredstva EU, pitao je Dretar.

Mihotić kaže da će se za vozače koji koriste analogne i druge vrste tahografa ostaviti mogućnost da se opskrbe novijom tehnologijom, kroz Fond za zaštitu okoliša ili kroz sredstva Ministarstva prometa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...