Pogledajte kako građani na pola mandata ocjenjuju Plenkovićevu Vladu i koji premijer im je dosad najbolji

RTL u suradnji s Promocijom plus donosi istraživanje koje otkriva kako građani ocjenjuju pola mandata Vlade Andreja Plenkovića.

Dvije je godine od parlamentarnih izbora – RTL u suradnji s Promocijom plus donosi istraživanje koje otkriva kako građani ocjenjuju pola mandata Vlade Andreja Plenkovića.

Dvije godine mandata – dvojka

Za dvije godine mandata – ocjena rada Vlade Andreja Plenkovića – prema većini ispitanih građana je sjedi dva.

Dovoljan garnitura koja je u dvije godine promijenila 5 ministara dobila je od gotovo 36 posto ispitanika. Trojkom su nagrađeni od gotovo 27 posto, a četvorku im daje skromnih 11 posto ispitanika. Broj onih koji im daju 5 je u okviru ovog istraživanja zanemariv. No, ne i broj onih koji ih šalju na popravni – njih 23 posto.

Najveću ocjenu – trojku – Vladi daju HDZ-ovci i to s prosjekom 3,49 tako da im malo fali do četvorke. Klimavu trojku daje im HNS, a svi ostali složni su – jedva prolaz.

Uspjesi Vlade

Potres, pandemija, rekordna inflacija – da, to se sve dogodilo u protekle dvije godine – u kojima kao najveći uspjeh Vlade ispitanici vide povećanje minimalne plaće, njih gotovo 22 posto. I dok čekamo svečano otvorenje završetak izgradnje Pelješkog mosta naj-uspjehom zove 17 posto ispitanika. Uvođenje nacionalne mirovine za starije osobe bez primanja hvali 9 posto ispitanika. Iako je epidemija državu koštala više desetaka milijardi kuna – upravljanje COVID krizom mjere za očuvanje radnih mjesta i uvođenje COVID dodataka kao uspjeh ove Vlade vidi tek 7 posto. Da nema ništa dobro što su napravili smatra više od 10 posto ispitanika.

Skoro uvođenje eura samo 7 posto ispitanika vidi kao uspjeh Vlade, a ulazak u Schengenski prostor gotovo 6 posto ispitanika. Kreditni rejting zemlje, izgradnja LNG terminala u Omišlju na Krku, kupovina Rafale borbenih aviona, novi zakon o braniteljima kojim se proširuju povlastice branitelja te politika prema Hrvatima u BiH, sve to za uspjeh Vlade bira manje od 5 posto ispitanika.

Neuspjesi Vlade

Građani najviše zamjeraju Vladi sporu obnovu nakon potresa – gotovo 30 posto ispitanika. Ono što građani još ističu kao neuspjeh Vlade su loše odluke vezane uz inflaciju i poskupljenja (23,5 posto ispitanika), probleme s istragama protiv ministara i državnih dužnosnika (11,4 posto), a to ni ne čudi kad je prvi put u povijesti moderne hrvatske države uhićen i ministar na dužnosti. Čak 7,9 posto ispitanika smatra da je jedan od neuspjeha vlade demografska politika i iseljavanje iz zemlje. Da je Krizni stožer loš potez Vlade smatra 8 posto ispitanika, a nešto manji postotak ispitanika (7,6 posto) zamjera Vladi kaos i dugove u zdravstvu.

Sukobi premijera i ministara s Milanovićem, uvođenje eura, zastoj u otkupu udjela u INA-i, policijsku brutalnost prema migrantima na granici s BiH, sve to kao neuspjeh Vlade bira manje od 3 posto ispitanika.

Račan najbolji premijer za Hrvate

Od 2000. Hrvatska je imala 6 premijera – da je Ivica Račan napravio najviše za Hrvatsku u 3 godine svog mandata i njezine građane stav je 26 posto ispitanika. Za sada na čelu Vlade je 6 godina, a Andrej Plenković najuspješniji je za gotovo 23 posto. Mandat Zorana Milanovića najuspješnijim ocjenjuje 10 posto ispitanika. Iza Milanovića su Jadranka Kosor (9,4 posto) i Tihomir Orešković (3,1 posto) Na samom začelju je Ivo Sanader (1,5 posto), a da su svi oni bili loši smatra gotovo 16 posto.

Po dobi – mlađi, manje obrazovani su na strani Plenkovića, dok stariji i obrazovaniji preferiraju Račana. U srazu po regijama – Zagreb i okolica, Sjeverni Jadran i Sjeverna kontinentalna Hrvatska – bliže je politici Račana, dok je Slavonija, središnja i gorska Hrvatska, kao u Dalmacija uz Plenkovića.

Ocjena je zaključena – ispravak može u sljedeće dvije godine. Bit će zanimljivo vidjeti zaključno istraživanje Plenkovićeva mandata – jer iako izgledaju kao izazovne godine iza njega – one koje slijede bit će još gospodarski i ekonomski izazovnije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...