Pola Hrvata ne zna da ima visoki tlak: Ove pogreške ga dižu u nebo, a fora je u tome što se nikad ne bi reklo

Od genetike do pretilosti, niz je faktora koji mogu izazvati hipertenziju, no na jedan možemo relativno lako utjecati – količinu soli u prehrani. A kako su izdvojili nutriconisti za Eatthis, borba protiv viška natrija počinje doručkom

Prema posljednjim podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj, kao i većini razvijenog svijeta, kardiovaskularne bolesti su glavni uzrok smrtnosti.

U 2020. godini bile su uzrok smrti u 40,0% slučajeva, no što je još opasnije, gotovo 50% osoba s hipertenzijom ne zna da ima povišeni krvni tlak, obzirom na to da povišeni tlak nema simptoma dok ne bude prekasno, pa s i naziva ‘tihi ubojica’.

Od genetike do pretilosti, niz je faktora koji mogu izazvati hipertenziju, no na jedan možemo relativno lako utjecati – količinu soli u prehrani. A kako su izdvojili nutriconisti za Eatthis, borba protiv viška natrija počinje doručkom.

Sol: Neke od omiljenih namirnica za doručak mogu biti prepune soli a da mi to ni ne shvaćamo. Amy Goodson, nutricionistica navodi da će tako neki sendviči sadržavati puno soli, što će kroz neko vrijeme utjecati na povišenje krvnog tlaka. Glavni krivac su mesne prerađevine, poput salama i kobasica te suhomesnati proizvodi. Savjetuje da ako već morate pojesti nešto što sadrži sol, uvijek kombinirajte sa zdravim namirnicama, kao što je voće ili zobena kaša.

Preskakanje voća i povrća: Jedna od navika za koju mnogi ne znaju da je štetno kad je u pitanju krvni tlak je izbjegavanje voća i povrća ujutro. Prema pisanju klinike Cleveland, savjetuje se da odrasle osobe pokušaju sniziti krvni tlak tako da svakog dana pojedu od pet do devet porcija voća i povrća. Ako ne krenete ujutro, ostvariti cilj može biti malo teže. “Voće i povrće prirodno je bez natrija (redovito uzimanje hrane bogate natrijem može s vremenom pridonijeti visokom krvnom tlaku), a mnoga od njih sadrže kalij, koji može pomoći u snižavanju visokog krvnog tlaka kod nekih ljudi. Povrće se može činiti čudnim za doručak, ali možete ih umiješati u jaja ili pomiješati špinat ili kelj u smoothie kako biste povećali jutarnji unos hranjivih tvari,” savjetuje Goodson.

Prakticiranje rigoroznih dijeta: Mnogi će pretpostaviti da ako se drže oštre dijete mogu izgubiti koji kilogram i tako spriječiti probleme s visokim tlakom, no neki stručnjaci kažu kako je potreban priličan oprez kada su u pitanju restriktivne dijete. “Traženje načina za brži gubitak kilograma može biti jako štetno za krvni tlak. Istraživanja pokazuju kako je polagano i strateško mršavljenje povezano s važnim poboljšanjima kod krvnog tlaka, navodi nutricionistica Rachel Finre. Poznato je da restriktivne dijete lišavaju ljude mnogih hranjivih tvari koje su im potrebne, što može biti štetno za one koji trebaju sniziti krvni tlak. Ako želite smršaviti, pokušajte razgovarati sa svojim liječnikom ili nutricionistom o načinu prehrane koji je pogodan za krvni tlak i možete ga isprobati.

Šećer: Nutricionistica Dana Hunnes, kaže kako šećer kojim je bogata obrađena hrana potiče upale, a upalni proces će sigurno utjecati i na povišenje krvnog tlaka, piše Net.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...