Poznati meteorološki servis Severe Weather Europe objavio prognozu do kraja ljeta: Slijede ‘maratonski’ toplinski valovi

Toplinske anomalije i dalje su izražene nad središnjim dijelovima Europe i vjerojatan je dolazak toplinskog vala koji će trajati sve do kraja srpnja.

Novi atmosferski val koji je trenutno aktivan iznad tropskih krajeva, imat će utjecaj na vremenske prilike diljem Sjeverne Amerike i Europe – ističe se u opširnoj vremenskoj prognozi meteorološkog servisa Severe Weather Europe za srpanj i kolovoz. Ističu kako će trenutno aktivan atmosferski val u tropima utjecati na vrijeme do kraja ljeta u Europi i Sjevernoj Americi.

Meteorološko ljeto obuhvaća lipanj, srpanj i kolovoz, tri najtoplija mjeseca na sjevernoj hemisferi. A ovogodišnji lipanj bio je u Europi i većem dijelu SAD-a i Kanade topliji od prosjeka. S druge strane, Grenland i zapadni Arktik bili su hladniji od lipanjskog prosjeka. U lipnju je bilo više oborina i na sjeverozapadu SAD-a te u dijelovima srednje Europe.

Ovog ljeta vrijeme diktira – La Niña

Jedan od glavnih čimbenika koji utječu na vrijeme ovoga ljeta je La Niña – oceanski i atmosferski fenomen koji je hladniji pandan čuvenom El Niñu. Možemo ga vidjeti kao područje hladnih oceanskih anomalija u tropskom dijelu Tihog oceana. Ali dok La Niña razvija niskofrekventni pozadinski utjecaj, imamo mnogo atmosferskih valova kraćeg razdoblja koji također izviru iz tropskih krajeva, a utječu na vrijeme u Europi.

Severe Weather piše o anomalijama tlaka i temperature u prvoj polovici srpnja u kojoj se nalazimo. Područje niskog tlaka nalazi se iznad istočne Kanade, sjeveroistoka SAD-a te sjeverne i središnje Europe. Što se tiče temperaturnih anomalija, hladnija zračna masa trenutno se širi iz Skandinavije u središnju Europu. No, već sredinom srpnja, kako se bude širilo područje visokog tlaka zraka, tako će se i toplina vratiti nad središnju Europu.

Natprosječno toplo i suho sve do rujna

U drugoj polovici srpnja područje niskog tlaka nalazi se iznad Skandinavije, dok se greben proteže nad ostatkom Europe. Prognoza temperature za Europu pokazuje jake anomalije pod visokim tlakom. To ukazuje na vjerojatno značajan toplinski val nad srednjom Europom, s visokim temperaturama i malo oborina. U međuvremenu će biti hladnijih anomalija nad sjevernom Europom. Toplinske anomalije i dalje su izražene nad središnjim dijelovima Europe i vjerojatan je dolazak toplinskog vala koji će trajati sve do kraja srpnja.

Pozivajući se na jedan od najpouzdanijih prognostičkih modela za dugoročne prognoze, ECMWF, Severe Weather piše da bi se nad južnim dijelovima Europe, koji uključuju i naše krajeve, sve do rujna trebalo nastaviti razdoblje natprosječno visokih temperatura i suhog vremena, prenosi Net.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...