PRIJETI NAM KATASTROFA? Prestaje vrijediti Vladina odluka, cijene goriva će biti ogromne?

Sutra prestaje vrijediti vrijediti Vladina odluka o zamrzavanju cijena goriva.

Danas je posljednji dan da Vlada donese novu odluku o cijenama goriva jer bi, bez nove odluke, prema najavama eurosuper 95 od sutra poskupio na oko 16 kuna, a eurodizel na više od 16 i pol kuna.

Poskupljenje bi bilo ogromno u odnosu na sadašnje cijene, najavljena nova odluka vlade

Radi se o ogromnoj razlici u odnosnu na sadašnje cijene. Eurosuper 95, naime, sada izvan autocesta košta 13.50 kuna, a eurodizel 13.08 kuna. Na autocestama se eurosuper 95 prodaje za 14.57 kuna, a eurodizel za 14.06 kuna. Plavi dizel košta 9.45 kuna po litri.

Premda nema detalja o odluci, iz Vlade su najavili da će nekakve odluke biti. Ministar gospodarstva rekao je da će odluka biti donesena nakon vikenda te da će se “sve znati u ponedjeljak”, a premijer je za ponedjeljak o toj temi najavio telefonsku sjednicu.

Iz Vlade još nisu objavili kada će se točno ta sjednica održati, piše Index.

Plenković najavio moguće uvođenje vaučera

Premijer Andrej Plenković najavio je moguće uvođenje vaučera za gorivo.

“Uvođenje vaučera za gorivo moguće je najesen, ta mogućnost je otvorena, no vlada još uvijek na raspolaganju ima i druge alate”, rekao je Plenković. “Što se tiče vaučera, oni idu onima kojim imaju manja primanja i to je nešto što moramo kvalitativno i po određenim kriterijima napraviti”, dodao je.

Šef udruge distributera: U utorak zatvaramo pumpe ako vlada nešto ne poduzme

Šef Udruge malih trgovaca naftnim derivatima Armando Miljavac najavio je da će sutra ići u zatvaranje benzinskih crpki ako vlada nešto ne poduzme. Udruga okuplja više od 60 malih trgovaca koji upravljaju sa stotinjak benzinskih postaja diljem Hrvatske.

“Ne znam što vam reći. Nismo jako sretni, odluke su trebale biti donesene danas jer je već petak, a mi smo još u neizvjesnosti”, govori Miljavac, piše Index.

“Ako u utorak ne bude odluke koja je prihvatljiva za normalno poslovanje i nastavak poslovanja, mi smo odlučili ići u zatvaranje benzinskih crpki. Osam mjeseci krvarimo, iscrpili smo sve rezerve, prelamale su se razlike u cijeni…”, nastavlja Miljavac u izjavi za Index.

Miljavac se pita što će biti najesen i navodi da stvari ne izgledaju dobro.

“Jednostavno je, tražimo liberalizaciju cijena i vaučere za socijalne kategorije”

Krajem prošlog tjedna pitali smo ga što oni predlažu, a Miljavac kaže da je prijedlog vrlo jednostavan.

“Naš prijedlog je jednostavan. Smatramo da se ne može kroz gorivo kao socijalnu kategoriju plaćati sve. Mi plaćamo razliku u cijeni za gospodu koja se vozi gliserima… Male benzinske postaje drže više od 20 posto tržišta i zapošljavaju više od tisuću ljudi”, kaže Miljavac. Dodaje da mali trgovci traže liberalizaciju cijena i uvođenje vaučera za socijalne kategorije.

“To bi nam omogućilo preživljavanje ove godine i najesen bi obnovili bankovne garancije. Kao što sam rekao, bankama smo već sad mrtvaci jer smo im neprofitabilni. S ovim cijenama po litri prodanog goriva gubimo kunu i pol. Dakle, neka mala benzinska crpka dnevno gubi najmanje tri do četiri tisuće kuna”, govori nam Miljavac.

“Treba pomoći onima koji pomoć stvarno trebaju”, zaključuje, donosi Index.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...