Prosječna hrvatska mirovina je među najnižima u EU, a raste broj umirovljenika s minimalcem

Prosječna starosna mirovina u Europskoj uniji triput je veća od hrvatske starosne mirovine koja je među najslabijima u EU-u. Prema podacima o prosječnim starosnim mirovinama za 2018. godinu koje je objavio Eurostat, prosječna mirovina u EU-u iznosi 1194 eura, a prosječna hrvatska starosna mirovina 355 eura.

Do danas se nije mnogo povećala te je prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), prošlog mjeseca od 1,23 milijuna umirovljenika njih 824 tisuće primalo prosječnu starosnu mirovinu od 2904 kune ili 385 eura, a bez međunarodnih ugovora po 3310 kuna ili 439 eura, prenosi Tportal.

Prema Eurostatovim dostupnim podacima, hrvatska prosječna starosna mirovina od 355 eura prije četiri godine bila je na 23. mjestu u Uniji, a slabije od naše zemlje su bile Rumunjska, Litva, Letonija i Bugarska. Eurostat je mirovine izmjerio i standardom kupovne moći (SKM) i u toj umjetnoj valuti, koja eliminira razlike u cijenama među zemljama i omogućuje bolju usporedbu ekonomskim pokazatelja, Hrvatska stoji za jedno mjesto lošije, jer manje mirovine imaju samo Bugarska, Litva i Letonija.

Hrvatska prosječna starosna mirovina iznosi 556 SKM, a prosječna EU starosna mirovina 1233 SKM, najslabija je bugarska s 371 SKM, dok rumunjske prosječne starosne mirovine iznose 590 SKM, vrijede više od hrvatskih starosnih mirovina iako su nominalno lošije.

Prošlog je mjeseca prosječna starosna mirovina bez međunarodnih ugovora iznosila 3310 kuna što je 43,87 prosječnih plaća, dok je u prosincu 2016. “težila” 2757 kuna, i to je tada bilo 47,50 posto prosječne neto plaće.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...