Prvi slučajevi smrtonosnog marburškog virusa otkriveni u Gani

Dva slučaja marburške virusne bolesti, hemoragijske groznice koja je smrtonosna koliko i ebola, otkriveni su u Gani, što su prvi slučajevi u zemlji, priopćile su u nedjelju zdravstvene vlasti.

Nakon sumnje u zarazu marburškim virusom, 8. srpnja uzeti su uzorci krvi dviju osoba u pokrajini Ashanti te poslani u Pasteurov institut u Dakaru radi potvrde, navodi ganska zdravstvena služba.

“Nalaz su potvrdili dodatni testovi obavljeni u Pasteurovu institutu u Senegalu”, rekao je u nedjelju u priopćenju Patrick Kuma-Aboagye, ravnatelj zdravstvene službe.

“Ovo je prvi put da Gana potvrđuje (prisutnost) marburškog virusa”, dodao je.

U karanteni je trenutačno 90 ljudi koji su identificirani kao kontakti, dodaje se u priopćenju, uz napomenu da zasad među njima nema zaraženih.

Zdravstvene vlasti kažu da čine sve kako bi “zaštitile zdravlje stanovništva”, pozivajući “sve” na suradnju kako bi se virus “uspješno suzbio”.

Marburšku virusnu bolest na čovjeka prenose šišmiši plodožderi, a među ljudima se širi izravnim dodirom s tjelesnim tekućinama zaraženih ili s površinama i materijalima, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

WHO je u rujnu 2021. proglasio kraj prve epizode marburškog virusa u zapadnoj Africi, 42 dana nakon otkrića jedinstvenog slučaja u Gani.

U drugim dijelovima Afrike dosad su otkrivene epidemije i sporadični slučajevi, napose u Južnoafričkoj Republici, u Angoli, Keniji, Ugandi i u Demokratskoj Republici Kongu.

Bolest se javlja iznenada, s visokom temperaturom, jakom glavoboljom i eventualnom slabosti. Stopa smrtnosti u ranijim epidemijama bila je od 24 do 88 posto, ovisno o patogenosti soja i upravljanju krizom, navodi WHO.

Premda ne postoji cjepivo ni odobreni antivirusni lijekovi, oralna i intravenozna rehidracija i liječenje specifičnih simptoma povećavaju stopu preživljavanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...