Rezervirate smještaj putem interneta? Zbog neopreznosti ova je Varaždinka ostala bez 12 tisuća kuna

Rezervacija smještaja putem interneta više nije nikakva novost. Uz pregršt stranica koje nude različitu ponudu, zaista nije nikakav problem pronaći smještaj u gradu u kojem želite po cijeni koju ste spremni platiti.

No, mala neopreznost dovoljna je da ostanete bez novca i smještaja, a time i bez planiranog odmora.

Kako javljaju iz Policijske uprave Varaždinske, zaprimili su prijavu 49-godišnjakinje da je prevarena pri rezervaciji apartmana preko interneta.

Ona je prema prijavi, 14. srpnja na jednoj internetskoj stranici koja pruža usluge online rezervacija smještaja, pronašla apartman u Dublinu. Nakon što je dobila potvrdu na e-mail, javila joj se nepoznata osoba te kroz razgovor tražila da oštećena uplati ukupni iznos za smještaj, od oko 12 000 kuna, preko poveznice spomenute internetske stranice, što je ista i učinila.

Međutim, naknadno je od te stranice zaprimila upozorenje na plaćanje mimo njihove aplikacije te da se možda radi o prijevari. Pokušala je kontaktirati s nepoznatom osobom, no ista joj se više ne javlja.

Kako biste izbjegli takve neželjene događaje i zaista uživali u odmoru koji ste rezervirali (i platili) putem interneta, iz Europola su dali nekoliko konkretnih savjeta.

Odaberite službene kanale

Rezervirajte smještaj direktno u hotelu ili kupujte zrakoplovne karte od ovlaštenih prodavatelja. Ulaznice za atraktivne događaje nemojte kupovati kod preprodavača jer postoji velika vjerojatnost da su krivotvorene, nećete ih dobiti ili ćete upasti u još veće nevolje ako pokušate s takvom ulaznicom ući na neki događaj.

Provjerite sve tvrtke

Uzmite si vremena i na internetu provjerite radi li se zaista o legitimnoj tvrtki. Pogledajte što su drugi putnici odnosno klijenti napisali o toj tvrtki i svom iskustvu na društvenim mrežama.

Budite sigurni da je to prava tvrtka

Obratite posebnu pozornost na ime internetske stranice i domenu. Budite potpuno sigurni da je to zaista tvrtka koju ste željeli kontaktirati. Ponekad razlika između .com i .eu znači da se radi o potpuno različitim kompanijama.

Plaćajte sigurno

Prije no što upišete svoje osobne financijske podatke (poput broja kreditne kartice), provjerite da ta internetska stranica koristi protokole koji vas štite (https).

Dobro pročitajte “sitna” slova

Raspitajte se o zaštiti od otkazivanja putovanja, možete li dobiti povrat sredstava, tko je odgovoran ako “zapnete” negdje na putu, komu se možete obratiti za pomoć, što je sve uključeno u cijenu.

Vjerujte svom instinktu

Ako vam nešto zvuči predobro i ne osjećate se sigurno, radije nemojte odabrati tu ponudu.

Prijavite prijevare

Ako se ipak dogodi da vas prevare, spasite što je moguće više dokaza (elektronskih i fizičkih) i odmah prijavite policiji.

Mi bismo još dodali na kraju, da prije korištenja same stranice za rezervaciju smještaja proguglate malo što o toj stranici pišu drugi korisnici i spominje li se u kojem obliku riječ “prijevara” ili “problem”.

Često stranice koje su svjesne da ih netko koristi za prijevaru o tome dodatno obavještavaju posjetitelje, pa nije na odmet ni malo pomnije čitati obavijesti koje se pojavljuju na toj stranici, piše Zimo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...