Sastanak gradonačelnika, predstavnika poduzetnika i obrtnika na temu korištenja javnih površina

U sklopu aktivnosti gradske uprave čiji je cilj sprječavanje nezakonitog korištenja javnih površina na području Grada Zadra, a posebno u gradskoj jezgri, gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima održao je jutros radni sastanak s predstavnicima HGK, HOK i Udruženja obrtnika Zadar.

Sudionike sastanka upoznao je s aktualnom provedbom mjera nadzora nad korištenjem javnih površina.

Nadležne gradske službe  tijekom turističke sezone intenzivnije  obavljaju kontrolu provođenja ugovora o korištenju javnih površina. Tako su tijekom mjeseca lipnja utvrđena 62 prekršaja u smislu zauzimanja javne površine za postavu ugostiteljskih terasa i trgovačkih rekvizita. Svim prekršiteljima su izdana upozorenja, a pokrenuta su 42 upravna postupka te izdano 9 obveznih prekršajnih naloga – kazni. Postupanje u svezi utvrđenih nepravilnosti se nastavlja.

Opetovano zauzimanje javnih površina suprotno ugovoru znači i raskid ugovora o korištenju javnih površina. Svaki prekršaj sankcionirat će se sukladno ugovornim odredbama, od upozorenja, preko izricanja novčanih kazni, do raskida ugovora.

Imali smo puno razumijevanje za realne potrebe i probleme ugostitelja i trgovaca tijekom pandemijskog razdoblja. Ne samo kroz smanjenje i oslobađanje od plaćanja zakupnina. Ova je sezona napokon opet ona „normalna“ i ni na koji način ne smije biti nenormalna, bilo da je riječ o toleriranju nereda u javnom prostoru kroz nelegalno korištenje javne površine, prometovanja dostavnih vozila ili prekoračenja buke. Siguran sam da ćemo imati podršku nadležnih službi policije kao i predstavnika zadarskih strukovnih udruženja. Ovo nije upozorenje, nego isključivo poziv na zajedničko djelovanje. Reda mora biti! – istaknuo je gradonačelnik Dukić.
Predstavnici strukovnih udruženja zaključke s ovog sastanka prenijet će svim svojim članovima.

Gradonačelnik je na današnjem sastanku najavio  i skori početak izrade izmjena Plana korištenja javnih površina i Odluke o zakupu javnih površina kojim će se revidirati sadašnje stanje. U tijeku je također izrada Plana upravljanja povijesnom jezgrom grada Zadra kojim će se, između ostalog, definirati i novi uvjeti korištenja javnih površina na Poluotoku, navode iz Grada.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...