ŠC Višnjik u projektu uštede i do 60 posto potrošnje električne energije; Karlović: “Investicija od 5 milijuna kuna isplatila bi se kroz 4 do 5 godina”

Športski centar Višnjik ove je godine platio za troškove struje čak 5 milijuna više nego lani. Ni više ni manje nego 80 posto više.

Kako bi se prilagodili situaciji, iz Višnjika su se odlučili pokrenuti projekt postavljanja solarnih panela na krovište dvorane – peke.

Nema alternative, moramo se okrenuti obnovljivim izvorima energije putem solara. To, kako vidimo, čini i cijela Europa, a i preporuke iz EU idu u istom smjeru, govori direktor ŠC Višnjika, Denis Karlović.

Uz zadarsku Opću bolnicu, ŠC Višnjik najveći je potrošač električne energije u gradu. U prosjeku potroši oko 800 kW.

S postavljenih 1.500 solara proizvodili bi negdje oko 500 kW struje, što bi značilo uštedu od oko 60 – 65 posto s obzirom na to da trenutno u prosjeku trošimo oko 800 kW, kazao je Karlović.

Solari se već djelomično na Višnjiku koriste za grijanje bazena. Doduše, u kombinaciji s plinom koji je uveden prije nekoliko godina, a s kojim je prestala potrošnja lož ulja.

Investicija bi koštala oko 5 milijuna kuna, a isplatila bi se kroz 4 do 5 godina, dodao je Karlović.

Kako doznajemo za kraj, ŠC Višnjik je već u postupku potražnje certifikata i izrade elaborata.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...