Širi se apel šibenskih vatrogasaca: “Gubimo bitku s požarima. Trebamo opremu, a ne tapšanje po ramenu”

Na profilu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Šibenik večeras je objavljen dugačak komentar u kojem je detaljno opisana intervencija pripadnika te jedinice u velikom požaru koji je poharao zaleđe Vodica. Nakon što su opisali borbu protiv vatrene stihije, šibenski dobrovoljni vatrogasci osvrnuli su se na brojne probleme s kojima se susreću u svakodnevnom radu, piše Telegram.

“Smatramo li ovu intervenciju uspješnom? Sigurno da ne, ni najstariji naši vatrogasci ne pamte ovako težak požar, ovakvu nemoć”, pišu iz DVD-a Šibenik, misleći na požar koji je poharao Zaton i Raslinu. “Ovog puta nije išlo, uz sav trud i našu ludu volju smatramo da smo poraženi, izgoreno i nagoreno je nekoliko desetaka objekata”, nastavljaju.

“Stotine objekata ugroženih požarom u svega nekoliko minuta, uplakani civili na ulicama koji bježe, djeca s majkama gdje se ne zna tko više plače, to je ono što ne želite vidjeti, a vidite, sva ta djeca svi ti mještani gledaju u vas kao u spasitelje a mi uz sav trud ne uspijevamo u naumu i gubimo pojedine objekte ne ulijevamo sigurnost civilima. Broj objekata koje smo obranili ne znamo, ali znamo da smo prvi put morali gasit više stambenih objekata koji su stradali od požara na otvorenom. Teško je i ne može se ispričat ono što smo vidjeli i što smo pokušali”, navode dalje.

Popravak vozila tijekom borbe s vatrom

U nastavku objave vatrogasci ističu koliko ih veseli što nitko od njih nije ozlijeđen, nakon čega opisuju probleme s kojim su se susreli gaseći požar. Objašnjavaju kako im nedostaju adekvatna vozila, te opisuju događaj koji je to jasno pokazao, javlja Telegram.

“…gotovo pri samom početku požara dolazi do nezgode sa autocisternom i puca nam retrovizor što dodatno otežava situaciju samom vozaču i posadi vozila, dok su se branile kuće mijenjali smo retrovizor, dok smo se mi borili s požarom mehaničar nas zove da je malo šumsko vozilo spremno i da dođemo, četiri naša vatrogasca uputila su se tek popravljenim vozilom na požar, ali nije išlo vozilo se opet kvari i ostajemo opet sa vozilom manje, a vjerujte da je svako vozilo bilo potrebno, požar je stalno ugrožavao objekte i živote ljudi.

Pozivamo mehaničara kojeg policija pod pratnjom dovodi do našeg vozila te ga on uspijeva osposobit u nadi da će spasit koji objekat. U nekom dijelu noći naše drugo šumsko vozilo nakon cjelodnevne borbe odbija poslušnost i kvari se (instalacije) te ostavlja kolege u teškoj situaciji koju uspijevaju riješit tako da su vozilo osigurali naprtnjačama”, opisuju.

‘Gubimo bitku’

Šibenski vatrogasci potom upućuju zabrinjavajuću poruku javnosti. “Ono što želimo ukazat našim postom je da u vrijeme globalnog zatopljenja te sve vrućih ljeta sa sve manje padalina počinjemo gubiti bitku sa požarima sa ovakvom opremom. Ne želimo nikakve herojske natpise u novinama ni tapšanja po ramenu želimo ukazat da ulaganje u opremu i vozila za gašenje požara nije teret ni grada ni županije ni države već ULAGANJE u VAŠU i NAŠU SIGURNOST!

Taktika gašenja požara promijenila se u proteklih 20 godina, tako i vozila stara 20 godina više ne mogu priuštit sigurnost ni nama koji radimo s njima a samim tim i pomaganje drugima nam je uvelike otežano. Nemojmo ulagat kad bude kasno, za sad brojimo materijalnu štetu neka tako i ostane”, ističu.

Nastavljaju volontirati, ali…
Na kraju objave vatrogasci naglašavaju u kolikom su nesrazmjeru njihova primanja u odnosu na posao kojim se bave. “I još samo nešto, sve nas manje ima tu (vatrogasaca), pokušajmo sagledat to sa strane, može li jedan student živit sa 5000kn?

Obratite pozornost na prvu sliku u dimu se vidi rotacija i vatra sa live strane kao i obris naše cisterne kojoj su posada 2 zaposlena momka od 20 godina i 35 godišnji dobrovoljac koji ih uvjerava da su sigurni i da će sve biti u redu, vridi li ići na glavu unutra za 5000kn ili u ovom drugom slučaju POTPUNO besplatno?

Hvala VAMA gospodo što mislite ovih dana na nas i što nam tepate. Mi ćemo i sutra rame uz rame volontirat za VAŠE i NAŠE bolje. Samo gospodo draga do kad ovako?”, zaključuju.

Sad kad je kraj ili točnije kad se nazire kraj teško je sastavit nešto pametno a da ne ispadne plakanje i…

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...