Širi se nova varijanta koronavirusa zlokobnog imena Kentaur: “Trebat će nam nove mjere protiv zaraze”

Nova varijanta BA.2.75, nazvana Kentaur, otkrivena je početkom svibnja, a brojke novozaraženih u međuvremenu snažno su skočile, kako u Indiji, tako i u nizu drugih zemalja. U Ujedinjenom Kraljevstvu brojke su eksplodirale, čak i u odnosu na izrazito zaraznu varijantu BA.5, također prisutnu u Indiji.

BA.2.75 je zasad registriran u desetak zemalja, uključujući SAD, Australiju, Njemačku i Kanadu, piše Guardian, dodajući da ga je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) označio ‘varijantom pod nadzorom’ 7. srpnja, što znači da postoje neki pokazatelji da bi mogla biti prenosivija ili povezana s težom bolešću. Virologe brine velik broj mutacija BA.2.75 u odnosu na BA.2.

‘Nije toliko stvar u samim mutacijama, koliko u njihovom broju/kombinaciji’, rekao je dr. Tom Peacock, virolog s Imperial Collegea u Londonu, koji je prvi identificirao omikron kao potencijalnu zabrinutost još u studenom 2021. Kaže da je teško predvidjeti učinak tolikog broja mutacija koje se pojavljuju zajedno, ali virus ima određenu prednost jer bi sam zbroj mogao biti gori od pojedinačnih mutacija. ‘Definitivno je potencijalni kandidat za ono što dolazi nakon BA.5’, rekao je Peacock.

Zasad je nejasno može li Kentaur uzrokovati ozbiljniju bolest od drugih varijanti omikrona, uključujući globalni BA.5. ‘Još je jako rano za zaključke… Ali čini se, posebno u Indiji, da stope prijenosa ukazuju na eksponencijalni rast’, rekao je Matthew Binnicker, klinički virolog američke klinike Mayo u Rochesteru.

Dr. Stephen Griffin, virolog sa Sveučilišta Leeds, navodi da je nova varijanta još jedan primjer impresivne sposobnosti virusa da tolerira promjene u svom proteinu šiljaka, na kojem se temelji većina cjepiva protiv covida.

‘U ovo doba prošle godine mnogi su bili uvjereni da delta predstavlja evolucijski vrhunac virusa, ali pojava omikrona, kao i velik porast varijabilnosti i izbjegavanja antitijela, znak je da ne možemo slijediti plan, poput onoga za gripu, da idemo ukorak s virusnom evolucijom’, rekao je Griffin. To znači da, osim cjepiva, dugoročni planovi trebaju uključivati neke druge mjere protiv zaraze: stvaranje okruženja otpornog na infekciju poboljšanom ventilacijom, filtracijom ili sterilizacijom zraka u zatvorenom prostoru, razumno ponavljanje brzih antigenskih testova te odgovarajuće periode izolacije koja će zapravo smanjiti prijenos virusa.’

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...