Tko je kriv za smrti s bedema? Korona, Grad: “Trebala se naučiti lekcija!”, Paleka: “Sigurna smo destinacija, moramo biti i u ovom pogledu”

Mladi muškarac nastradao je rano jutros u padu s bedema u Perivoju Kraljice Jelene Madijevke. Prije samo nekoliko godina, na istom mjestu ugasio se život 21-godišnjaka. Bilo je to u ljeto 2018. godine.

Četiri godine su prošle, stanje na terenu je isto.

Na dijelu bedema visine oko deset metara, ispred skladišta Čistoće, nema nikakve zaštite.

Apsurdno, neodgovorno i nesavjesno.

Tko je glavni krivac?

Nažalost, Grad je kompletan Perivoj neke 2015./2016. godine ustupio Nasadima na gospodarenje. Oni su sukladno ugovoru objavili javni poziv i izabranom trgovačkom društvu dali u zakup taj prostor. Ovo je druga smrt na istom mjestu u samo nekoliko godina. Da sam ja vlasnik, zaštitio bih ga na bilo koji način. Govorim vam to prvenstveno kao čovjek, a onda i djelatnik Grada, jer sredina smo koja živi od turizma. Svaka smrt mladog čovjeka me potrese. Jedna takva tragedija mora izazvati stres svima nama koji se bavimo javnim pozivom, zato mi nije jasna politika vlasnika kluba. Kada se prvi put dogodila nesreća, trebala se naučiti lekcija i shvatiti to kao poziv na prevenciju. Svaku večer šećem gradom i dolazim do zaključka da je glad za novcem prešla okvire prevencije. Prvenstveno moramo biti ljudi i zapitati se jesmo li taj dan obavili svoj posao najodgovornije što smo mogli?, kaže nam Tomislav Korona, pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom Grada Zadra.

Mišljenje smo potražili i kod Marija Paleke, direktora Turističke zajednice Grada Zadra. Ovakvim tragičnim vijestima, neminovno, odašiljemo negativnu sliku o turističkoj destinaciji i ostavljamo prostor za pitanje jesmo li dovoljno pouzdani?

Iako ovo nema veze s Turističkom zajednicom, sigurno je da sam za sve poteze koji će stvoriti sigurnije uvjete, kako za žitelje, tako i za turiste. Uvijek treba promišljati na takav način. Sigurna smo destinacija u raznim domenama, pa moramo misliti i na ovaj dio priče, kaže nam Paleka.

‘Za’ konačnom postavljanju ograde, opredjeljuje se i Robertino Dujela, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra.

Nije u nadležnosti mog ureda, ali za postavljanje ograde sam uvijek! Ne samo sada, nego otkako radim ovaj posao. Ne razmišljam na taj način zbog same tragedije, nego od puno ranije. Sumnjam da bismo našli ijednog građanina Zadra koji će reći suprotno, kratko će Dujela.

Vlasnika kluba koji posluje u Perivoju Kraljice Jelene Madijevke zvali smo nekoliko puta, no do okončanja teksta nije nam uzvratio poziv.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...