TZ grada Zadra poziva turiste da gradskim središtem ne hodaju u neprimjerenoj odjeći!

Iako to u Zadru nije službeno zabranjeno, molimo da poštujete ovdašnju tradiciju i kulturu na način da ne nosite samo kupaće kostime kad niste na plaži, pa makar samo i na kratko vrijeme. Zahvaljujemo i želimo vam ugodan odmor u Zadru!

Tekst je ovo kojim će se turiste, na hrvatskom i četiri strana jezika, kroz promotivne letke u turističkim uredima i na više panoa u gradu zamoliti da ubuduće ne hodaju neprimjereno odjeveni, odnosno u kupaćim kostimima.

Turistička zajednica grada Zadra slijedi primjer pojedinih gradova poput Dubrovnika, koji su u svoju odluku o komunalnom redu čak i propisali kazne za one koji se nedolično odjeveni šetaju gradskom jezgrom.

Naše turiste želimo educirati kako se nalaze u jednom posebnom prostoru, bogate povijesti i baštine, u kojemu hodanje u kupaćim gaćicama nije primjereno. Vjerujem da će oni uvažiti uzuse ponašanja koji ovdje vrijede te ubuduće grad razgledavati u primjerenoj odjeći, kaže direktor Turističke zajednice grada Zadra, Mario Paleka.

Drugi problem na koji će se ukazivati je kretanje biciklima i romobilima u pješačkoj zoni. Iako je to dijelom i zakonom regulirano, slabo se poštuje, zbog čega problema u kretanju imaju oni kojima bi Poluotok trebao biti namijenjen – pješaci.

Ti prijedlozi uključit će se u dva savjetovanja s javnošću koja je pokrenuo gradski Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša – o novoj Odluci o komunalnim djelatnostima te izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu.

Nastavno na najave iz TZ grada Zadra očekujemo kroz savjetovanje konkretne prijedloge istih u svezi reguliranja zabrane kretanja povijesnom jezgrom bez odjeće ili dijela odjeće, kako bismo i tu zamisao integrirali u prijedlog odluke, kaže nadležni pročelnik Robertino Dujela.

Nakon završetka procedure neprimjereno odijevanje unutar povijesnih zidina moći će se i u Zadru novčano kažnjavati. U TZ se nadaju da će već i prvi korak s postavljanjem panoa bitno utjecati na ovu pojavu, koja je u posljednje vrijeme uzela maha.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...