U Kukljici dočekan brod Tijat nakon 50. godina od posljednjeg uplovljavanja

Ovu nedjelju 24.07. točno u 12 sati u Kukljicu je nakon 50 godina uplovio brod Ohrid, današnji Tijat. Bio je to emotivan događaja za sve mještane mjesta Kukljice na otoku Ugljanu koji su s velikim očekivanjem na glavnoj Rivi dočekali brod Tijat.  Mnogi mještani se sjećaju dana kada je Ohrid uz ostale brodove Jadrolinije održavao tadašnju liniju 412, prevozeći mnoge generacije mještana u Zadar na radna mjesta i učenike u školu, sve do otvaranja trajektne linije Zadar – Preko. Brod Tijat bio je brod naše mladosti -izjavio je Miroslav Milić iz Kukljice, koji je tom prigodom izložio bogatu arhivu fotografija, razglednica i knjiga s brodovima Jadrolinije koje je godinama skupljao još od daleke 1955. godine pa sve do danas.

Zapovjednik broda Srećko Klobučar inače rodom iz malog Lošinja rekao nam je da je on osobno po prvi puta u prolazu, ali da je upoznat sa ovom povijesnom linijom, i da je njegova cijela posada također emotivno prihvatila ovaj doček u Kukljici. Razlika između današnjih brodova -trajekta u odnosu na brod Tijat je što su ljudi u brodu opušteniji, više su u kontaktu jedni sa drugima, a također i sa cijelom posadom. U brodu vlada prava kućna atmosfera, svak svakoga poznaje iz putovanja, a stvaraju se i dugotrajna prijateljstva .

Noštromo broda Tijat, vođa palube, nadovezao se i istaknuo – Mnogima bi bilo drago da ime Tijat ostane i dalje ime borda jer je to ime svima priraslo srcu. Sada smo trenutno na relaciji Šibenik, Zlarin, Prvić i Vodice , a u Kukljicu smo uplovili kako bi obilježili pedeset godina od zadnjeg pristajanja broda na ovoj rivi. Brod se zadnji puta u Kukljici na ovoj rivi zavezao daleke 1972. godine . Edi Kolega iz mjesta Kali kormilar broda i zaposlenik Jadrolinije također se prisjetio ove linije koja je za otočane bila glavna i svakodnevna poveznica sa kopnom.

Iako su bile visoke temperature atmosfera i druženje na rivi mjesta Kukljice bila je itekako vesela. Nije nedostajalo glazbe, niti domaćih frita, soka, vode, a niti pršuta i sira za što se pobrinula Turistička zajednica Općine Kukljica i neki od mještana.

A prije odlaska iz Kukljice posadu broda dočekalo je i iznenađenje. Zapovjedniku broda svečano je uručen poklon, slika broda Tijat koju je naslikao Marin Bralić iz Bibinja u tehnici akril na platnu.

I na kraju tako će i ovaj događaj kao i prije pedeset godina mnogim mještanima Kukljice ostati u sjećanju zahvaljujući Jadroliniji, posadi broda Tijat, Turističkoj zajednici Općine Kukljica i nadasve Facebook grupi Tijat u srcu iz Šibenika koji su zajedničkom suradnjom organizirali ovo druženje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...