UN objavio procjene; Koliko će Hrvatska imati stanovnika 2050.?

Hrvatska je jedna od deset zemalja koje će do 2050. godine imati najveće relativno smanjenje broja stanovnika, razvidno je iz izvještaja “Izgledi svjetskog stanovništva 2022.” koji je prije nekoliko dana objavio UN, piše Jutarnji list.

Prema projekcijama UN-a Hrvatska bi 2050. godine trebala imati 3.3 milijuna stanovnika, odnosno 17 posto manje nego danas.

No valja imati na umu da su UN-ovi stručnjaci baratali “starom” brojkom od 4.03 milijuna stanovnika Hrvatske, odnosno nisu u izračune uvrstili aktualnu brojku od 3.88 milijuna stanovnika u Hrvatskoj, koju je pokazao prošlogodišnji popis stanovništva.

“Brzinski sam pogledao izvještaj i vidio da UN nije uzeo u obzir rezultate popisa pa nam je precijenio broj stanovnika s jedne strane, a s druge strane podcijenio neke pokazatelje poput totalne stope fertiliteta. Totalna stopa fertiliteta (TFR) u 2021. trebala bi biti viša od 1.6, koliko UN procjenjuje. Broj stanovnika u Hrvatskoj bi do 2050. godine mogao biti i manji od prognoziranog, ali i veći uslijed migracija i većeg TFR-a. U svakom slučaju, ne mislim da su ove projekcije za Hrvatsku idealno napravljene i trebalo bi ih korigirati”, rekao nam je demograf dr. Ivan Čipin, izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Gore od nas Bugarska, Latvija, Srbija, BiH

Među zemljama koje očekuje najveće relativno smanjenje broja stanovnika, s padom od 20 posto ili čak višim, gore od nas su Bugarska, Latvija, Litva, Srbija, Ukrajina i Bosna i Hercegovina. Hrvatska je, nažalost, uz Bugarsku, Litvu i Latviju bila jedna od zemalja koje su od 1950. do 2021. godine imale najveći postotni pad broja stanovnika (u obzir uzimamo zemlje koje imaju više od pola milijuna stanovnika).

U izvještaju “Izgledi svjetskog stanovništva 2022.” navodi se kako svjetska populacija trenutačno broji 7.942 milijarde ljudi, a da bi se osammilijarditi Zemljanin trebao roditi oko 15. studenoga ove godine, piše Jutarnji list.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...