Važne promjene za desetke tisuća sezonaca! Ovo bi moglo smanjiti rad na crno

Deseci tisuća radnika, koji svake godine kao sezonci rade u hrvatskom turizmu, ubuduće će moći s poslodavcem, ako to i poslodavac bude želio, potpisati ugovore na neodređeno vrijeme, predviđeno je to izmjenama Zakona o radu koje su u javnoj raspravi i objavljene su na Vladinom portalu e-savjetovanja.

Zakon je dosad omogućavao poslodavcima koji pretežno posluju sezonski da za obavljanje stalnih sezonskih poslova s radnicima sklope ugovor o radu na određeno i u slučaju sklapanja takvog ugovora bili su obveznici prijave radnika na produženo mirovinsko osiguranje i plaćanja doprinosa i nakon isteka ugovora.

Izmjenama se predlaže mogućnost sklapanja ugovora na neodređeno vrijeme, a Vlada pojašnjava da je zbog neprekidnosti staža osiguranja ugovor na određeno i dosad bio dosta blizak ugovoru na neodređeno vrijeme, prenosi Novi list.

No, zbog plaćanja doprinosa radnici nakon prestanka sezone nisu mogli raditi za drugog poslodavca i tako i izvan sezone zaraditi plaću. Sada se i to mijenja, pa poslodavac i radnik mogu potpisati ugovor na neodređeno vrijeme, ali se mogu dogovoriti da ga izvan sezone stave u mirovanje, ako radnik za to vrijeme može kod nekog drugog naći posao.

Dok radi za drugog poslodavca, njegov sezonski poslodavac nema obvezu plaćanja doprinosa, a u pojašnjenju se navodi da je ovo rješenje puno fleksibilnije za radnike koji tako mogu ostvarivati plaću tijekom cijele godine.

Uz to, napominje Vlada, smanjuje se i rizik od neprijavljenog rada, odnosno rada na crno za drugog poslodavca. Radnik će stavljanjem sezonskog ugovora u mirovanje, izbjeći rad na crno ako želi raditi izvan sezone, jer će moći sklopiti ugovor kod drugog poslodavca i dobivat će plaću na koju će biti plaćeni i porezi i doprinosi.

Vlada je, na što se obvezala i Nacionalnim planom oporavka i otpornosti, ali je na to tjeraju i europska pravila novim odredbama, odlučila ograničiti i rad na određeno vrijeme, pa se tako zakonom jasno propisuje da se s istim radnikom ugovori na određeno vrijeme mogu potpisivati najviše tri puta i da mogu trajati najdulje tri godine.

Te tri godine obuhvaćaju i razdoblje u kojem traje prvi potpisani ugovor na određeno vrijeme. Ipak, postoji i iznimka, pa poslodavci mogu s istim radnikom i nakon tri godine ponovo sklopiti ugovor na određeno vrijeme, ali između isteka te tri godine i potpisivanja novog ugovora mora proći najmanje šest mjeseci.

U Vladi se nadaju da će ovo smanjiti nesigurnost zaposlenja, odnosno ugovore na određeno vrijeme, posebice kod mladih radnika, po čemu je Hrvatska daleko iznad prosjeka Europske unije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...