Večeras se u Kukljici održava 1. Glazbeno književni susret “ŠtoKajČa”, projekt Vesne Benić

U Kukljici će se danas na središnjem glavnom trgu održat će se međunarodni 1. Glazbeno književni susret “ŠtoKajČa”. Ovo je inovativni program i još jedan dodatni kulturni sadržaja u mjestu Kukljica na otoku Ugljanu za vrijeme turističke sezone, s ciljem promicanja jezične raznolikosti i hrvatskih narječja štokavice, kajkavice, čakavice i tradicijske glazbe. Bogati stvaralački pjesnički opus poezije, kratkih priča, proza i romana predstavit će pjesnici Anđelka Korčulanić iz Splita, Ljubica Ribić iz Varaždina, Ante Sikirć Krivin iz Bibinja i Milan Novak iz Slovenije. Glazbeni gost susreta je VS “Kantalice” iz Zadra.

Program će započeti u 20:30 sati , a projekt je osmislila Vesna Benić, predsjednica udruge “Stihovi i Note” ujedno voditelj i moderator večeri. Tijekom godina u Kukljici se održavala Večer čakavice na kojoj su se predstavljali lokalni čakavski pjesnici, a sada će posjetitelji programa “ŠtoKajČa” moći upoznati i pjesnike iz drugih krajeva lijepe naše.

U programu sudjeluje Anđelka Korčulanić iz Splita koja je do sada izdala šest zbirki poezije: Stih u boji mora, Naklada Bošković, Split, 2012. Stope u pijesku vremena, Hrvatsko književno društvo, Rijeka, 2014. Na vihoru ljubavi, Hrvatsko književno društvo, Rijeka, 2015. Bit će ti žao, Hrvatsko književno društvo, Rijeka, 2017. Prožeta tobom, Hrvatsko književno društvo, Rijeka, 2019. Svjetlice, Društvo za promicanje kulture „Kvaka“, Velika Gorica 2020. Anđelka piše prozu i poeziju za djecu i odrasle. Učesnica je brojnih poetskih događanja i festivala i dobitnica više nagrada. Uvrštena je u nekoliko antologija, časopisa i u više od 120 zajedničkih zbirki u Hrvatskoj i državama bivše Jugoslavije, a pjesme su joj prevođene na više jezika. Član je Društva hrvatskih književnika, Matice Hrvatske, Hrvatskog književnog društva, Rijeka i Društva za promicanje kulture „Kvaka“, Velika Gorica. Počasni je član Društva nezavisnih književnika Bugarske.

Ljubica Ribič iz Varaždina. Aktivna je članica hrvatskih književnih asocijacija: od 2014. članica je Varaždinskog književnog društva, 2015. postaje članicom Matice Hrvatske. Predsjednica je Udruge za promicanje kulture RITAM MISLI od 2016. godine. Piše poeziju i kratku prozu na hrvatskome standardnom jeziku, na kajkavskom narječju i slovenskom jeziku. Prevodi sa slovenskog jezika.  Kao autorica i  aktivna djelatnica u kulturi sudjeluje u mnogim međunarodnim susretima u organizaciji drugih kulturnih asocijacija. Objavljuje u raznim literarnim revijama u Hrvatskoj i inozemstvu, Locutio (Slovenija), Poiesis (Slovenija), Braničevo (Srbija), Portile poeziei (Rumunjska), Branuvanja (Makedonija). Poezija joj je ušla u mnoge zbornike u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori i prevedena na slovenski, engleski, makedonski, rumunjski i francuski jezik. Od rujna 2014. godine kao suorganizatorica upriličuje pjesnička druženja u Varaždinu pod nazivom IMPULS – poezija u kafiću, kao i snimanje emisija za Varaždinsku televiziju , IMPULS poezija na VTV-u. Od lipnja 2017. do srpnja 2018. uređuje i vodi radio emisiju RITAM MISLI OGLEDALO KORAKA na Radio Ludbregu. Moderator je mnogih književnih tribina u Hrvatskoj i Sloveniji. Do sada je izdala osam zbirki poezije.

Ante Sikrić Krivin iz Bibinja. Piše pjesme na narječju rodnih Bibinja. Svoju prvu pjesmu napisao je u četvrtom razredu osnovne škole a do sada je izdao zbirku “Moji tići” 1992. a jedna mu je u pripremi “Vrime dišpeta”.  Dio pjesama napisao je za glazbene sastave, osobito za klape. Pjesme su mu uglazbljene i izvođene na svim značajnijim festivalima u Hrvatskoj. Poznat je po uspješnoj suradnji s klapom Intrade i autor je kultne pjesme “Croatio iz duše te ljubim” kao i pjesmi Neka ti bude postelja meka, Ne znam što me tebi vuče, Samo more nosim ja u duši, Uzorita, Što bi moja duša bila i mnogih drugih. Napisao je i pjesme za Vukšićke bećare i Bukara bend koji njeguju tradicijske napjeve Ravnih Kotara. Nazočan je na svim važnijim kulturnim manifestacijama u zadarskom okrugu i šire. Skroman, jednostavan, duhovit pjesnik koji će zasigurno nasmijati sve posjetitelje Glazbeno književnog susreta “ŠtoKajČa”.

Poseban gost susreta je dipl.ing. Milan Novak čovjek plesa, poezije i crteža  iz Maribora, Slovenija. Piše prozu i pjesme. Priređuje literarne događaje s elementima poezije, plesa/pokreta, glazbe i videa. Suorganizator je pjesničkih susreta u Varaždinu/Hrvatska, IMPULS – poezija u kafiću. Njegova djela prevedena su na hrvatski, makedonski, engleski, njemački i rumunjski jezik. Vječni „zaljubljenik u pisane riječi“ sudjeluje u čitanju uživo, literarnim radionicama i susretima, kako u Sloveniji, tako i u tuđini. Sudjeluje na mnogim međunarodnim festivalima, u Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Rumunjskoj. Poezija Milana Novaka prepoznata je i nagrađivana, a do sada je izdao deset zbirki.

Glazbeni gost večeri je VS „Kantalice“ čuvarice tradicijskog vokalnog izričaja Dinarske kulturološke zone; Bukovica, Ravni Kotari, priobalje i otoci. Specifikum vokalnog izričaja te kulturološke zone kategorizirano je prema tijesnim intervalima netemperiranog pjevanja (sekundni završetak i pjevanje na bas). U izvedbenoj građi nalazi se svjetovna i sakralna vokalna glazba. Osobit naglasak je na izvedbama i očuvanju  takozvanih orzalica i ojkalica kojima obiluje Dinarska kulturološka zona. Kantalice njeguju izvedbu tradicijsko naslijeđe priobalja i otoka što je u vokalnom izričaju kategorizirano kao pjevanje po gradsku ili u tercnom završetku. U vokalnom izričaju predstavljaju i pjevanje (takozvano) na kanat koje je specifikum otoka Paga. Njeguju i stare crkvene glagoljaške napjeve te tako čuvaju glagoljašku tradiciju priobalja i otoka. Surađuju sa Etnološkim odjelom Narodnog Muzeja Zadar koji daje smjernice radu i promociji njihovog vokalnog izričaja. U suradnji Dizajnerskog studija Etnološkog odjela Narodnog Muzeja izrađena je nošnja u stilu Dinarske zone sa haljinom Dalmatikom bijele boje te plastronom (zalistavac) koji je ručno rađen i bio dio svečane odjeće. U nošnji je ukomponiran krožet te koporan za hladne dane. Kantalice u fundusu imaju oko pedeset napjeva koje redovno izvode.Voditelj za svjetovnu glazbu je prof.dr sc. Ivo Brkić etnomuzikolog i etnokoreolog., a savjetnik za sakralnu građu  Livio Marjan.

Značajno je istaknuti da se ovaj glazbeno književni susret uz gostovanje pjenika iz raznih područja RH i uz gosta iz Slovenije održava i s ciljem razvoja i unaprjeđenja u nedovoljno razvijenom području kao što su naši otoci zadarskog arhipelaga i u svrhu što bolje turističke razvijenosti promocije mjesta Kukljice na otoku Ugljanu. Također želja organizatora je stvoriti i mogućnost daljnje međunarodne suradnje lokalnog stanovništva s turistima i posjetiteljima koji ljetuju u mjestu Kukljica.

Organizator susreta “ŠtoKajČa” je udruga “Stihovi i Note”, a pokrovitelji programa su Zadarska županija, Hrvatsko društvo skladatelja, Općina Kukljica i TZ Općine Kukljica.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...