SDP o smjeni u Virskoj vlasti: “Tako se ograničava strahovlada Kristijana Kapovića!”; Vučetić odgovara: “Apsolutni smo pobjednici, SDP podržava prebjege bez legitimiteta”

Stiglo je priopćenje SDP-a Vir. Drže kako javnost mora biti upoznata s događanjima u samoj Općini kao i sa stavom SDP-a o trenutnoj situaciji. Podržat će smjenu predsjednika Općinskog vijeća te izbor novog predsjednice ili predsjednika vijeća. Smatraju da je to da je to pravi put da se ograniči strahovlada Kristijana Kapovića.

Sjetimo, spomenuti predsjednik Vijeća, Antonio Vučetić nema podršku ni udruge Vir bez podjela koja je na istu temu nedavno održala konferenciju za medije.

“Političko vruće ljeto u Općini Vir se nastavlja.

Nezavisna lista sa svojim neformalnim šefom Kristijanom Kapovićem je izgubila većinu u Općinskom vijeću isključivo radi privatnih interesa te je time stečena mogućnost da svi oporbeni vijećnici između sebe izaberu predsjednicu ili predsjednika Općinskog vijeća.

Danas je potpisom šestero vijećnika podnesen zahtjev za sazivanje sjednice.

Kako se zbog odlučujuće ruke vijećnice SDP-a već planiraju napadi od strane vladajućih da smo u suradnji s HDZ-om i MOST-om, a od strane oporbenih da održavamo “kapovićevce” u nastavku ćemo jasno, javno i transparentno izreći naše stavove.

1. Podržat ćemo smjenu predsjednika Općinskog vijeća te izbor novog predsjednice ili predsjednika vijeća iz dosad oporbenih redova. Smatramo da je to ispravan način da se ograniči strahovlada Kristijana Kapovića koji Vir vodi isključivo motiviran privatnim interesima. Klijentelizam nikad neće imati našu podršku.

2. Mi u SDP-u smo prije svega legalisti te stoga nećemo podržati niti jedan prijedlog novo formirane većine koji nije u skladu sa zakonima Republike Hrvatske. Ovo naglašavam s obzirom da novi formirana većina putem Općinskog vijeća želi mijenjati članove nadzornih odbora trgovačkih društava što nije u nadležnosti Općinskog vijeća.

3. Stoga je važno naglasiti ako smo protiv politike koju vodi Kristijan Kapović onda smo protiv takve politike bez obzira na ime i prezime onoga tko ju provodi.

4. Bezrezervnu podršku ne dajemo nikome već ćemo se prije svega voditi isključivo javnim interesom prilikom odlučivanja o svakoj pojedinoj odluci. Stoga, odluke motivirane privatnim interesom, a samo drugog imena i prezimena, nećemo podržati.

Za sve one koji će u javnom prostoru se nabacivati da surađujemo s HDZ-om, MOST-om ili Kapovićem imamo reći: surađujemo s javnim interesom, a ne privatnim. To ćemo svakako dokazati u narednom periodu i našim prijedlozima koje ćemo uputiti na sjednicu Općinskog vijeća”, stoji u dopisu.

Vučetić odgovara preko općinskog glasila: “Na izborima smo dobili apsolutnu podršku građana otoka Vira, a SDP sada podržava političke prebjege bez legitimiteta i svjetonazorski nespojive političke partnere”

Nekoliko sati od SDP-ovog priopćenja, putem općinskog lista javnosti se obratio Antonio Vučtić. Evo i njegovog priopćenja u nastavku…

“Nastavlja se vruće političko ljeto u Općini Vir – ističu u virskom SDP-u, u čije je ime predsjednik županijskog SDP-a Jure Zubčić danas poslao priopćenje lokalnim medijima. Stav SDP-a je da je vladajuća Nezavisna lista na Viru izgubila većinu u Općinskom vijeću isključivo radi privatnih interesa – kako tvrdi Zubčić – čime je stečena mogućnost da svi oporbeni vijećnici između sebe izaberu predsjednicu ili predsjednika Općinskog vijeća. Na ovo priopćenje SDP-a i Zubčića reagirao je predsjednik Općinskog vijeća Općine Vir Antonio Vučetić koji, s druge strane, ističe kako vladajuća Nezavisna lista i dalje ostaje na vlasti, dok je SDP na čelu s Jurom Zubčićem ovim potezom otvoreno koalirao s nespojivim političkim partnerima: HDZ-om, DP-om, MOST-om i HSP-om.

– S obzirom na medijske istupe predsjednika županijskog SDP-a Jure Zubčića, želim prije svega naglasiti kako Nezavisna lista, koja je na lokalnim izborima 2021. dobila apsolutno povjerenje građana – i dalje ostaje na vlasti. To znači kako ćemo nastaviti provoditi programe i projekte koji su u najboljem interesu mještana Vira, odnosno nema straha za realizaciju tih programa i projekata za koje smo dobili povjerenje građana. Izborom novog predsjednika Općinskog vijeća iz redova opozicije uz pomoć prebjeglog vijećnika bez legitimiteta, odnosno podrškom zahtjevu oporbe, Zubčić samo potvrđuje ono što se želi zamaskirati, a to je otvorena suradnja s HDZ-om, DP-om, MOST-om i HSP-om – kaže Vučetić ističući kako je SDP-ov navod u priopćenju da se već „planiraju napadi vladajućih“, zapravo ništa drugo nego – unaprijed stvoreni alibi.

– To je Zubčićevo obmanjivanje javnosti i njegovih stranačkih kolega. Zubčić je prije svega opsjednut vladavinom bivšeg načelnika Kristijana Kapovića, pa samo skrećem pozornost na činjenicu da većinu vijećnika u oporbenim redovima čine Kapovićevi kadrovi, pa čak rodbina i kumovi bivšeg načelnika – tvrdi Vučetić. U današnjem medijskom priopćenju SDP-a navodi se također kako je „potpisom šestero vijećnika podnesen zahtjev za sazivanje sjednice“, pa predsjednik virskog Općinskog vijeća nudi brzi odgovor:

– Iz zahtjeva za sazivanje sjednice Općinskog vijeća vidi se da potpisani vijećnici ne vladaju baš osnovnim zakonskim propisima koji definiraju nadležnosti predstavničke i izvršne vlasti. Pokušaj da predstavničko tijelo preuzme ovlasti općinskog načelnika u slučaju imenovanja predstavnika vlasnika u skupštine, članova nadzornih odbora ili direktore trgovačkih društava, nema utemeljenje u zakonima Republike Hrvatske – kaže Vučetić navodeći još kako sama činjenica da se SDP proklamira kao legalistička stranka, a istovremeno podržava nelegalne akte, puno govori o načinu rada SDP-a. Ili Vučetićevim riječima – ostatku ostataka nekadašnjeg SDP-a.

– Privatni interesi uvijek su i isključivo bili u fokusu političke oporbe na Viru, što je najširoj javnosti jako dobro poznato kroz oporbeno političko djelovanje svih ovih proteklih godina. Upravo zato što nam je javni interes na prvom mjestu, dobili smo od građana Vira prije nešto više od godinu dana apsolutnu podršku na lokalnim izborima za Općinsko vijeće, a naš kandidat za načelnika Općine Vir približno 70 posto podrške birača izašlih na izbore. Time legitimitet opozicijske većine zapravo ne postoji, a činjenica da SDP podržava takvu političku većinu, govori kako je SDP zapravo protiv velike većine mještana otoka. Da je SDP-u interes građana u ovom slučaju na prvom mjestu, kako tvrdi Zubčić u priopćenju, onda bi umjesto podrške političkom prebjegu te podrške nespojivim političkim i svjetonazorskim partnerima koji žele mijenjati političku volju građana, pozvali na prijevremene izbore za Općinsko vijeće. No nisu to napravili, pa se prava poruka za SDP može svesti na pitanje: Gospodo, zašto se bojite građana Vira?”, poručuje Vučetić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...