Više od 200 vatrogasaca gasi požar kod Zatona; Na požarište stigli Plenković, Božinović i Banožić

Na požaru kod Zatona ukupno je za sada angažirano 210 vatrogasaca sa 54 vozila, a dodatne su snage stigle iz Primorsko-goranske županije sa 22 vatrogasca i 6 vozila, Ličko-senjske županije sa 13 vatrogasaca i 5 vozila te iz Splitsko-dalmatinske županije sa 9 vatrogasaca i 4 vozila.

Pripadnici Karlovačke županije su u pripravnosti, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

Na gašenju požara u Zatonu, kako je prije izvijestilo Ministarstvo obrane, angažiran je vod Protupožarnih namjenski organiziranih snaga (PP NOS-a) iz sastava Hrvatske kopnene vojske (HKoV) iz Divulja od 26 pripadnika, a najavljeno je i da  i slanje drugoga protupožarnog voda HKoV-a iz Knina od 26 pripadnika.

Na požarištima kod Zatona i Visočana tijekom dana požare gasila su četiri protupožarna aviona Canadair CL–415 i tri aviona Air tractor AT-802.

Plenković i ministri u Zatonu – Izgojelo 20- ak kuća, nema stradalih

Premijera Andreja Plenković koji je predvečer stigao u Zaton gdje se vatrogasci i stanovnici cijeli dan bore s velikim požarom, županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić izvijestio je o stanju na terenu te rekao da je u požaru izgorjelo 20-ak kuća, no da srećom nema stradalih.

U Zatonu su stigli i  ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, kninsko-šibenski župan Marko Jelić i šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Darko Dukić izvijestio ih je o trenutnoj situaciji na terenu  “Kompletno područje nema struje, ima kuća koje su skroz izgorene”, rekao je Dukić i ponovio da je riječ o najmanje 20-ak izgorenih kuća.

“Izgorenih kuća ima i u Zatonu i u susjednoj Raslini”,  rekao je i dodao da kanaderi neko vrijeme nisu mogli ni letjeti zbog  “požarne oluje i turbulencija.”

“Ono što je najbitnije je da su svi živi i zdravi”, istaknuo je Dukić.

Požar gasi stotinjak vatrogasaca, u pomoć su došle snage iz susjednih županija, a mobilizirana je i vojska. Nekoliko kuća i vozila je izgorjelo, dio stanovništva je napustilo Zaton i Raslinu, a tijekom cijelog dana jaki vjetar vatrogascima i zračnim snagama otežavao je gašenje.

Vatra se spustila i do rijeke Krke i ceste prema Zatonu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...