Više od 500 žena tužilo Uber. Vozači ih seksualno napastovali, tvrtka sve znala?

Više od 500 žena tužilo je Uber na sudu u San Franciscu, tvrdeći da su ih vozači te tvrtke seksualno napastvovali. U tužbi podnesenoj jučer navodi se da su vozači Ubera otimali putnice diljem SAD-a, seksualno ih zlostavljali, uznemiravali ili na drugi način napadali.

Kaže se da je “još 2014.”, kada je kompanija imala pet godina, “Uber postao svjestan da vozači Ubera seksualno napadaju i siluju putnice”.

Te je godine Uber počeo dodavati naknadu od jednog dolara za svaku vožnju, nazivajući je “naknadom za sigurnu vožnju” kako bi podržala “postupak provjere prošlosti… i sigurnosno obrazovanje vozača”, stoji u tužba. Umjesto toga, “spremio je novac u džep”. U tužbi se citira bivši zaposlenik koji je rekao “[mi] smo povećali naše marže govoreći da su naše vožnje sigurnije. [Bilo je] opsceno.”

Žene tvrde da se napadi mogu izravno povezati s “kulturom toksičnih muškaraca”, koja je “započela na samom vrhu Ubera stavljajući profit i rast ispred sigurnosti”.

Tvrtka je koristila sustav provjere od treće strane, koji je mogao odobriti vozače u roku od 36 sati, bez potrebe za otiskom prsta i pokretanjem podnositelja zahtjeva prema evidenciji FBI-a, tvrdi se u tužbi.

U tužbi se kaže da je ovu odluku donio Travis Kalanick, osnivač tvrtke, te da je “on znao ili je trebao znati da je vrlo vjerojatno da će doći do štete”. Politiku je zadržao sadašnji izvršni direktor, Dara Khosrowshahi, koji je preuzeo dužnost 2017.

U tužbi se citira istraživanje The Washington Posta iz 2019., koje je izvijestilo da je Uber vodio politiku “tri opomene” prema kojoj bi vozač bio udaljen samo za drugi ili treći prijavljeni prekršaj, ako postoje potkrepljujući dokazi poput videosnimke ili policijski izvještaj ili ako je vozač priznao napad.

“Iako je tvrtka priznala ovu krizu seksualnog napada posljednjih godina, njezina je stvarna reakcija bila spora i neadekvatna, s užasnim posljedicama”, rekao je Adam Slater, osnivački partner odvjetničke tvrtke Slater Slater Schulman, koja je pokrenula slučaj.

“Seksualni napad je užasan zločin i svaku prijavu shvaćamo ozbiljno”, rekao je glasnogovornik Ubera.

“Ne postoji ništa važnije od sigurnosti, zbog čega je Uber izgradio nove sigurnosne značajke, uspostavio politike usmjerene na preživjele i bio transparentniji u pogledu ozbiljnih incidenata. Iako ne možemo komentirati sudske sporove koji su u tijeku, nastavit ćemo držati sigurnost u središtu našeg rada”, dodali su iz kompanije, prenosi N1.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...