Vitezu Grand prix Etno festivala u Benkovcu

Nakon dvogodišnje apstinencije zbog korone, u Benkovac se ponovno vratio Etno festival. U večernjim satima subote, 23.srpnja 2022.godine, novuređeni i revitalizirani dvori Zavijačnog muzeja Benkovac, odzvanjali su dvosatnim izvornim tradicijskim napjevima i pjesmama 10 pjevačkih skupina koje su svojim nastupima oduševile okupljene posjetitelje.

Na samom otvaranju festivala voditelj programa Mihovil Mijo Brkić je pozdravio povratak ove  tradicionalne manifestacije u Benkovac i njezina organizatora KUD ˝Branimir˝ iz Benkovca.  Inače ovaj festival, koji je od samih početaka poprimio i karakter međunarodnog, održava se pod okriljem Benkovačkog kulturnog ljeta čiji je generalni pokrovitelj Grad Benkovac, a njegov je gradonačelnik Tomislav Bulić biranim riječima pozdravio sve  okupljene ispod stoljetnoga kestena, poručivši da su ovakvi susreti vrijedna škrinja prepuna bogate tradicijske kulture i baštine koju i dalje treba čuvati i njegovati, ali i prezentirati na ovakav način.

Bulić je ujedno proglasio otvorenim 14.Etno festival Benkovac 2022. A onda su redom krenuli napjevi i pjesme, ojkavice i orzalice. Najprije je nastupila domaća Muška pjevačka skupina KUD ˝Branimir˝ iz Benkovca, predstavivši se pjesmama: ˝Kad zapiva ljuta Bukovica˝, Ja iz kola misec priko gora˝i ˝Sveti Ante visoka zvonike˝. Nakon toga svoj nastup imala je Etno udruga ˝Petrovo polje˝ Općina Ružić iz Šibensko-kninske županije. Pjevali su pjesme petropoljskog kraja. U trećem je nastupu svoju izvornost i tradicijsku kulturu prezentirala Pjevačka skupina ˝Krčevljani˝ iz Viteza u BiH.

Oduševili su publiku pjesmama: ˝Bećarac iz Lašvanske doline˝ i ˝Kažu da smo ostarili˝. Ženska pjevačka skupina KUD-a ˝Zora˝ iz Betine s otoka Murtera otpjevala je dvije pjesme: ˝Rođene smo u selu Betini˝ i ˝Divojka je pod đulon zaspala˝.  A nakon raspoloženih Betinjanki, na pozornicu je stigla i Ženska pjevačka skupina Etno udruge ˝Petrovo polje˝. Djevojke su kao i njihovi muške kolege ranije, pjevale pjesmu petropoljskog kraja.

U šestom nastupu predstavila se u Muška pjevačka skupina KUD ˝Kamen˝ Bukovica otpjevaši orzalicu i pod bas i to pjesme: ˝Gavran vuka za uvo povuka˝ i ˝Ja baraba među barabama˝. Nakon Bukovčanaca na red su došli Livnjaci, Muška pjevačka skupina ispred KUD-a ˝Rudine˝-Župa Vidoši s područja Hercegbosanske županije. Predstavili su se gangom i bećarcem i pjesmom livanjskog kraja.

Nakon Livnjaka scena je pripala Ženskoj pjevačkoj skupini KUD-a ˝Luzarica˝ iz Pridrage. U jednom opuštenom nastupu djevojke su se predstavile pjesmama: ˝Ja divojka prava Pridražanka˝ i ˝Diko moja i marama tvoja, uspomeno nezaboravljena˝.  Potom se svoj red za nastup dočekali i Hercegovci, Muška pjevačka skupina KUD-a ˝Sv. Kata˝ iz Gruda. Pjevali su dvije pjesme: ˝Gornjakuljo kada pođeš kući pajdo će te do kuće odvući˝ i ˝Sazrijale jabuke petrovke na prsima moje djevojke˝.

I posljednji nastup imala je Ženska pjevačka skupina iz KUD-a ˝Rudine˝iz Livna. Poput ranije njihovih kolega iz Muške pjevačke skupine i djevojke su nastupile s gangom i bećarcem te pjesmom livanjskoga kraja. Objektivna benkovačka publika je itekako znala pozdraviti svaki nastup koji je pomalo obogaćen i šaljivim izričajima. Dok je stručno povjerenstvo u kojem su osim predsjednika Danijela Šote bili još i Ksenija Čirjak, odnedavno dopredsjednica novoosnovanog Saveza folklornih udruga Hrvatske ˝Lijepa naša˝  i  Mile Marić, viši stručni savjetnik za društvene djelatnosti u Gradu Benkovcu, vijećalo o najboljim izvođačima festivala, publiku su zabavili glumci iz Knina, članovi Dramske sekcije HKD ˝Napredak˝, koji su izveli skeč: ˝Menščini da ću se oženit˝, kojim su uspjeli do suza nasmijati publiku.

Na kraju su objavljeni i rezultati i proglašenje najboljih izvođača 14.Etno festivala u Benkovcu. Dodijeljene su ukupno četiri nagrade. Tako je nagradu za izvornost osvojila Etno udruga ˝Petrovo polje˝. Treće mjesto pripalo je KUD ˝Zora˝ iz Betine, drugo mjesto Ženskoj pjevačkoj skupini KUD ˝Rudine˝ Župa Vidoši.

Uvjerljivo najbolji nastup imala je Pjevačka skupina ˝Krčevljani˝ iz Viteza u BiH, koja je osvojila prvo mjesta i  Grand prix 14.Etno festivala u Benkovcu.Valja naglasiti kako je festival pratio i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije Ivan Šimunić te kao posebna gošća ministrica znanosti, prosvjete, kulture i Športa u Vladi Hercegbosanske županije Gordana Nakić.

U ime organizatora festivala predsjednica KUD ˝Branimir˝ Benkovac, Ksenija Čirjak nije krila zadovoljstvo uspješno organiziranom i održanom festivalu, izražavajući i zadovoljstvo što se ova tradicija nakon dvije godine vratila svome domu. Predsjednik Ocjenjivačkog povjerenstva Danijel Šota izrazio je, pak, žaljenje što u posljednje vrijeme gotovo pa nestaje folklora s ovih prostora i što su se, na žalost, određena KUD-a ugasila, posebno u vrijeme korone.

Zboga toga je, kako je kazao, iniciran i na kraju ostvaren projekt osnivanja Saveza folklornih udruga Hrvatske ˝Lijepa naša˝. Nadati se da će spomenuti savez odigrati ulogu koja mu je namijenjena, u prvom redu onu na očuvanju tradicijske kulture na područjima gdje se uvijek sviralo, pjevalo i plesalo.

Ova pjesma u Benkovcu dokaz je da je to moguće.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...