Vučetić: “Tko pobjeđuje HDZ, pa makar da i ništa drugo ne čini, učinio je puno – pobijedio one koji su građane pretvorili u gubitnike”

Ivica Puljak opet je izabran za splitskog gradonačelnika.

Na izborima održanima u nedjelju osvojio je 27.496 glasova, a Zoran Đogaš 13.243.

Marko Vučetić, filozof i teolog, predsjednik Gradskog vijeća Grada Zadra dao je svoje viđenje izvanrednih izbora u drugom najvećem gradu Hrvatske.

“Ovi izbori su više poraz HDZ-a i Plenkovića, a manje pobjeda Ivice Puljka i Centra, i zato je dobro da su se dogodili. Ovo je, zapravo, najznačajnije postignuće splitskih izbora, sve ostalo je sporedno.

Ako Ivica Puljak ne bude u stanju u Splitu ništa značajno napraviti, predlažem mu da i sljedeće godine dade ostavku i izađe na izvanredne izbore i da na njima pobjedi HDZ. Onaj tko pobjeđuje HDZ, pa makar da i ništa drugo ne čini, učinio je puno – pobijedio je one koji su ovu državu i njezine građane pretvorili u povijesne, političke i egzistencijalne gubitnike.

Renesansa i duh HDZ-a
Uopće ne gajim iluzije da je u ovakvim političkim odnosima, građanskoj i institucionalnoj zapuštenosti, najavljeni početak ‘renesanse Splita’, nešto što uistinu pripada realnoj mogućnosti, to je više religijski govor nade, i tako ga treba poimati, jer tko ga drugačije poima, razočarat će se. Renesansa ovdje nije moguća, ponajprije zbog toga što političku renesansu mi, kao građani, nismo zaslužili. Ne mislim to samo zbog niske izlaznosti na izbore, osobito lokalne.

Ne izaći na lokalne izbore na kojima se odlučuje o stanju ulica kojima ćemo hodati, o bojama koje će nas okruživati, o tome kakva će usluga biti u vrtićima i školama koje će naša djeca pohađati, kao i hoćemo li ih uopće imati ili kako će se razvijati kultura u našoj lokalnoj zajednici, ne znači puki neizlazak na birališta, nego prvenstveno znači jesmo li ili nismo bića koja vode računa o onima koji nas okružuju”, napisao je Vučetić za portal Tris.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...