Zadar je najskuplji grad za odmor u Hrvatskoj; Prosječna obitelj za odmor treba potrošiti 2 tisuće eura!

Ljeto u Hrvatskoj vrhunsko je iskustvo. No, to se iskustvo itekako plaća, osobito u Zadru koji je prema posljednjem istraživanju najskuplji grad u Hrvatskoj. Prema podacima državnog zavoda za statistiku, prosječna četveročlana obitelj s prihodima od 10 000 kuna bi trebala oko 2000 eura za sedmodnevni odmor. To si većina ne može priuštiti.

Zadar je jedno od top odredišta za ljetovanje u Hrvatskoj, kako za strane tako i domaće turiste.

Cijena života u Zadru prema stranici za praćenje životnih troškova Numbeo, dvostruko je veća od standarda te iznosi 20 tisuća kuna.

Prosječna će obitelj, tako, samo za đir po Kalelargi platiti 400 do 500 kuna. To je, dakako, previše i za lokalno stanovništvo.

Ne mogu živjeti na miru jer se moram baviti sasvim nekim drugim poslovima. Moja je mirovina 1.500 kuna, govori jedan Zadranin.

Najveći problem je u tome što ta prosječna obitelj ima četiri mobilna telefona od koji koštaju 2 tisuće kuna, a to je – hrana, kaže poznati zadarski urar.

Za sedam dana u Zadru, prosječna će obitelj, platiti oko 300 eura po večeri u centru grada, te oko 150 do 200 eura po večeri izvan grada, u mjestima poput Iža ili Bibinja.

Ukupno je to oko 2 tisuće eura, odnosno dvije prosječne hrvatske plaće.

Cijene od 1. srpnja su više cijene, no i one imaju svoje tržite, pa se tako apartman u Zadru može naći po cijenu od 80 do 100 eura, kazuje jedan od gradskih iznajmljivača.

Cijene hrane i pića ovise o stanju u novčaniku. Zadrani ističu kako je 100 eura po danu – dovoljno.

To su s N1 televizije odlučili provjeriti. Prvo su sjeli – na kavu. Ugostitelji su za sezonu podigli cijene za nekih 10 posto.

Tura pića za njih četvero da popiju u mom kafiću najjeftinije, dakle kavu ili mineralnu je 10 eura. Ako će popiti koktel, tada je duplo, govori vlasnik kafića s Poluotoka.

Obrok košta od 40 do 100 eura za obitelj. Zato treba dobro paziti gdje sjesti.

Ručak i večera bi otprilike za dvije osobe koštale oko 40 eura, a za četvero ako se uzima i boca vina cijena raste i do 100 eura i više, a klijentela je pretežno strana, kazuje jedan konobar.

Nakon ruča valjalo bi se i ohladiti. Sladoled je izvrstan izbor. Cijena kuglice 12 kuna, i više nego povoljno.

Naša cijena i nije toliko visoka. Otiđete li primjerice kod sv. Šime, tamo ćete kuglicu platiti 18 kuna, govori prodavačica.

Ni odlazak na plaži više nije besplatan užitak. Primjerice, u Petrčanima je cijena ulaza na privatnu plažu 50 kuna.

No, postoje i one javne plaže. Cijene su na njima kao i svugdje. Kava i sendviči po 50 kuna, ostali užici po stotinu.

Tura po zadarskim otocima oko 40 eura po osobi. Uz štandove koji prodaju izlete – samo stranci. Mišljenja o cijenama – podijeljena.

Zaključak novinara N1 televizije potvrdio je tezu kako prosječna hrvatska obitelj ipak nema 2.000 eura za odmor. Jer se domaći u Zadru mogu nabrojati na prste jedne ruke.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...