Zatvaraju se benzinske postaje; Vujević, Tri Bartola: “Pošto kupimo, za toliko i prodamo. 50 ljudi imamo na plaći”

Mali distributeri goriva su na koljenima. Nekad profitabilan posao preko noći se pretvorio u bitku za opstanak.

Jučerašnja odluka Vlade o zamrzavanju cijena goriva, ne ide im na ruku.

Naime, dok najviše maloprodajne cijena naftnih derivata ostaju iste kao i prethodnih 14 dana, one veleprodajne, sa svim javnim davanjima, ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Takva je situacija za njih neodrživa.

U samo 13 dana mjeseca lipnja ukupni gubitak malih benzinskih postaja u zemlji iznosio je 5,8 milijuna kuna.

Baš kao što je i bilo najavljivano, danas su zatvorene prve crpke. Potvrdio je to medijima Armando Miljavac iz Udruge malih trgovaca naftnim derivatima.

Nije ovdje riječ samo o sudbini nekolicine malih poduzetnika. O plaćama koje privređuju radeći na malim pumpama, u Hrvatskoj živi oko tisuću obitelji.

Naftni giganti će isplivati iz ove situacije. Za one kojima je trgovina naftnim gorivom samostalan posao, nalaze se u nezavidnoj situaciji.

Kako razmišljaju mali distributeri na zadarskom području i kakva je njihova projekcija budućnosti, upitali smo Ivana Vujevića iz Tri Bartola.

Nikako nam je, teško, neizdrživo! Ne znam još što poduzeti. Razmišljamo o zatvaranju i prestanku prodaje, ali još nismo donijeli konačnu odluku. Do jučer smo poslovali u minusu, sada smo na nuli. Pošto kupimo, za toliko i prodamo. Imamo 50 zaposlenih u pet postaja i ovo nije laka odluka. U koordinaciji smo s drugima koji su u istoj poziciji i vidjet ćemo kako će se situacija razvijati. Za sada nije dobra, odluka Vlade nama malim distributerima nije napravila ništa dobro, kaže nam direktor tvrtke.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...