Život bez mesa ili s mesom? Zašto se odricati? Upoznajte fleksiterijanstvo

Meso nam kao namirnica treba zbog proteina, a i spada u piramidu zdrave prehrane. Odricanje bilo koje namirnice nije nužno. Nužan je održiv način prehrane i usvajanje zdravih, ali i održivih prehrambenih navika.

U Hrvatskoj, ali i šire, popularne su razne dijete i programi kojima se doista može doći do rezultata i smanjenja prekomjerne tjelesne težine, što je građanima Hrvatske nužno, budući da statistike pokazuju kako smo najdeblji narod u Europi. Međutim, dijete i takvi programi koji uključuju odricanja često imaju poznati jojo efekt. Ono što se brzo skine, brzo se i vrati, jer čovjeku nedostaje ono čega se odrekao. Ključ je dakle, održiva prehrana.

– Održive prehrambene navike znače da moramo izići iz vlastite zone komfora. Isto tako, nije održiva prehrana za svakoga ista. Bitno je jeste li sportaš, ili sjedite osam sati u uredu, imate li noćna dežurstva.. Brojni su parametri i svatko bi trebao svoj, personalizirani način održivih prehrambenih navika – objašnjava nutricionistica Ivana Barišić. Kaže, zdrava prehrana nije nikakav znanstveni pojam i često od nje odustajemo zbog izgovora, piše Večernji list.

– Ja svoje klijente nikada ne učim da budu masterchefovi u kuhinji. Zdrava prehrana može biti doista laka i samo se treba naviknuti. Ne treba se oslanjati na google i društvene mreže. Ja volim reći da je internet samo informacijski centar, ali ne i rješenje – zaključuje Barišić

Zašto se odricati

Odreći se mesa ili ne, vječita je internetska i društvena borba kada je riječ o zdravoj prehrani. Nutricionistica Ivana Barišić smatra da uopće nije ključ u količini mesa, već u načinu njegove pripreme.

– Naši preci jeli su puno mesa, ali kuhanog. Danas se sve radi na brzinu. Tu su dostavni servisi, pekare, mnoštvo pečenog mesa i junk fooda. Rekla bih da je ključno razlučiti kako je meso pripremljeno, a ne treba li ga se odreći, ili ne – tvrdi Barišić. Dapače, kaže da svojim klijentima nikad ne savjetuje odricanje.

– Pogrešno je misliti da ćemo vas mi nutricionisti staviti na neke salate i na nešto što je vama neodrživo. Ja svoje klijente učim kako da se hrane bez da se odriču onoga što vole. Osim toga, učim ih kako da se ponašaju u iznimnim situacijama poput fešti, slavlja, situacija u kojima odricanje nije na prvom mjestu – govori Barišić. Svoje klijente uči novim prehrambenim navikama koje će im postati život i time olakšati svakodnevicu.

– Doista je važno ono što jedemo, jer to utječe na ono kako se osjećamo. Isto kao što biste za svoj automobil otišli na redoviti servis kod najboljeg mehaničara, tako morate paziti i na svoje tijelo. Ono je vaš hram i nije svejedno što ćete u njega ubacivati. Na kraju krajeva, to je samo pokazatelj koliko volite sami sebe. Nije važna estetika i okolina. Važno je kako tretirate svoj život – objašnjava Barišić.

Bez preskakanja obroka

Poučeni riječima nutricionistice Ivane Barišić, više se ne morate odricati mesa ni u kojim slučajevima. Naime, postoji novi pokret koji je spoj vegeterijanaca, ali i feksibilnog oblika prehrane – fleksiterijanci. To su ljudi koji svoju prehranu baziraju na biljkama i povrću, ali barem jednom tjedno jedu meso. Ključ fleksiterijanstva nije u potpunosti odreći se mesa i mesnih proizvoda, već smanjiti njegov unos na minimum, onoliko koliko je potrebno. Takav oblik čini uravnoteženu prehranu i unos svih potrebnih namirnica i nutrijenata, ali je ključ u ne preskakanju obroka.

– Mi hrvati volimo preskakati obrok. Nama je često prvi obrok negdje u vrijeme ručka, a zapravo smo od malena učeni da imamo pet obroka. Brz način života naviknuo nas je na to da jedemo kako stignemo, što nije dobro. Važno je imati doručak, ručak, međuobrok i večeru. Nije problem ako ste za doručak imali primjerice sendvič, ali neka taj sendvič bude sačinjen od biranih namirnica: zdravoga kruha, birane salame i sastojaka. Posvetite se vašoj prehrani, jer to znači da se posvećujete sebi. – govori Barišić.

Meso iz biljaka

Ako ste ljubitelj mesa, ne morate ga se odricati uopće. Naime, Planet of Plants nudi potpuno novi pristup mesa koje potiče iz biljne proizvodnje. Tako se više ne morate zamarati pravima životinja, vlastitim uvjerenjima, ili zdravljem. Planet of Plants nudi savršenu alternativu za sve ljubitelje mesa koji žele aktivno i promišljeno konzumirati hranu. Isprobali smo hamburger 100% biljnog podrijetla, pa možete vidjeti i naše dojmove.

Više informacija dostupno je na poveznici. Planet of plants osim namirnica nudi i način kako početi konzumirati, ali i razumjeti novi oblik prehrane koji doista može promijeniti život. Kako i sami tvrde, nude uživanje bez grižnje savjesti, a pritom se svi osjećaju dobro, piše Večernji list.

– Svaka promjena zahtjeva vrijeme i u redu je pokušati. Na tom putu bit će uspona i padova, ali samodosljednost je ono što nas održava – za kraj je poručila Ivana Barišić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...