4. Zadar Organ Festival – najava koncertnog dijela programa

Prije nešto više od tjedan dana, završio je edukativni dio ovogodišnjeg Zadar Organ Festivala. Riječ je o višednevnim interdisciplinarnim radionicama za djecu i mlade na kojima je sedamdesetero polaznika kombiniralo glazbu, sliku, fotografiju i film. Uspješna prezentacija radova mladih kreativaca najavila je uzbudljivi koncertni dio novog izdanja tog međunarodnog orguljaškog festivala.

Koncertni dio 4. međunarodnog interdisciplinarnog orguljaškog Zadar Organ Festivala je pred vratima, a svečano otvorenje očekuje nas u četvrtak, 1. rujna u zadarskoj crkvi sv. Krševana. Impozantni program od ukupno šest koncerata započet će s fokusom na ranu glazbu, odnosno gregorijanski koral. Vrhunsku izvedbu srednjovjekovne glazbe zagarantirat će šestero austrijskih glazbenika s bečkog Sveučilišta za glazbu i izvedbene umjetnosti okupljenih u CHORALSCHOLU pod vodstvom ANTANINE KALECHYTS, redovne profesorice Gregorijanskog napjeva i liturgije na prestižnom bečkom sveučilištu s doktoratom iz područja gregorijanskog korala. Uz njih će nastupiti nagrađivani rusko-austrijski orguljaš ALEKSEY VYLEGZHANIN, miljenik zadarske publike s prethodnih izdanja ZOF-a.

Kao ravnoteža ranoj glazbi s otvorenja 4. ZOF-a poslužit će koncert renomirane grčke orguljašice OURANIJE GASSIOU s trenutačnom adresom u Londonu gdje djeluje kao orguljašica Francuske protestantske crkve i suradnica Kraljevske glazbene akademije. Ta velika grčka umjetnica najavila je svoj cjelovečernji koncert 10. rujna u crkvi sv. Krševana s dobro poznatim orguljskim djelima Bacha, Saint-Saënsa i L. Viernea te nizom suvremenih skladatelja iz Grčke, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske. Oba koncerta u crkvi sv. Krševana realizirana su u suradnji s Koncertnim uredom Zadar. Osim koncerta, ovaj put u suradnji s Glazbenom školom Blagoje Bersa, Gassiou će održati i majstorski tečaj za orguljaše, sve u sklopu međunarodnog partnerskog projekta Grčke i Hrvatske s naslovom SONIC (Sustainable Organ Networking and Innovative Cooperation). Taj je projekt osim Gassiou kod nas doveo i poznatog grčkog spisatelja, glazbenog kritičara i radiotelevizijskog voditelja NIKOSA KANELLOPOULOSA koji će 9. rujna u popodnevnim satima u prostoru GŠ Blagoje Bersa održati predavanje na temu deset poznatih grčkih skladatelja klasične glazbe. Nakon grčkih umjetnika, četvrto izdanje ZOF-a ponovno širi svoju publiku izvan Zadra (Bibinje i Nin) dvama koncertima slovačkog orguljaša i skladatelja STANISLAVA ŠURINA. Atraktivni program tog trnavskog glazbenika očekuje nas 14. i 15. rujna.

Uz Austriju, Grčku i Slovačku, Zadar Organ Festival ove godine uključio je i Francusku. Iz te orguljaški bogate zemlje stiže jedan od najpoznatijih francuskih orguljaša i skladatelja libanonskih korijena – veliki NAJI HAKIM. Osim bogatog i nagrađivanog skladateljskog opusa, Hakimovu biografiju krasi i orguljaško namještenje u dvjema pariškim crkvama – bazilici Presvetog Srca Isusova (1985.- 1993.) i crkvi Presvetog Trojstva (1993.-2008.), gdje je na toj poziciji naslijedio Oliviera Messiaena. Njegov koncert očekuje nas u nedjelju, 18. rujna u katedrali sv. Stošije, a tom prilikom pridružit će mu se poznati zagrebački Oratorijski zbor crkve sv. Marka CANTORES SANCTI MARCI pod ravnanjem JURICE PETRA PETRAČA, perspektivnog dirigenta nove generacije i istančane vještine koji je s početkom srpnja ove godine ujedno postao i novi glazbeni voditelj-dirigent Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO.

Od crkve sv. Krševana, preko sv. Stošije do sv. Donata – tim je smjerom zakazan program 4. ZOF-a. Treće izdanje ZOF-a otvorio je ples; film smo gledali na čak dva izdanja, a prošle godine prisustvovali smo i predstavi u režiji Filipa Šovagovića. Ove godine Zadar Organ Festival prelazi na fotografiju i to iz objektiva velikog Zadranina ZVONIMIRA BRKANA, jednog od najvažnijih hrvatskih fotografa i središnjih predstavnika „zadarskog fotografskog kruga“. Tako je posljednji koncert 4. ZOF-a zamišljen kao svojevrsni hommage Zvonimiru Brkanu sastavljen od izložbe uz koncertnu praizvedbu djela skladatelja BERISLAVA ŠIPUŠA posvećenog tom zadarskom fotografu, a sve u izvedbi TEE KULAŠ, orguljašice i muzikologinje, organizatorice i umjetničke ravnateljice Zadar Organ Festivala. Događaj će se održati u srijedu, 21. rujna u crkvi sv. Donata, a za postav izložbe zaslužni su unuka Zvonimira Brkana, povjesničarka umjetnosti i arheologinja ZRINKA BRKAN KLARIN te veliki hrvatski povjesničar umjetnosti i konzervator MILJENKO DOMIJAN.

Svi koncerti 4. Zadar Organ Festivala počinju u 20 sati, a više informacija o programu možete pronaći na službenim stranicama ZOF-a: www.zadarorganfestival.com.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...