Ako imate nešto više kuna, nećete ih lako promijeniti u eure: Donesete li više od ovoga, slijedi prijava

Uskoro ćemo svi morati u banku i morat ćemo mijenjati kune u eure, ali donesete li veće svote novca – budite spremni na pitanja. Točnije, donesete li 200.000 kuna i više na zamjenu, automatski ste zaradili prijavu Uredu za sprječavanje pranja novca.

Banke u Hrvatskoj svakodnevno prijave po dvjestotinjak takvih transakcija. Prema posljednjim dostupnim podacima, Ured za sprječavanje pranja novca je u 2020. godini primio 48.245 obavijesti, kojima je prijavljeno ukupno 53.778 gotovinskih transakcija iznad 200.000 kuna, vrijednih 20,3 milijarde kuna.

Obvezni su transakcije veće od 200.000 kuna prijaviti mjenjači, stambene štedionice, osiguravatelji, investicijski fondovi, dobrovoljna mirovinska društva, agenti za promet nekretnina, priređivači igara na sreću, Hrvatska pošta, javni bilježnici, odvjetnici… Svi su uz ovolike transakcije dužni prijaviti i one koje su sumnjive jer odstupaju od uobičajenog poslovanja klijenta.

Kupnja u kunama i eurima

Svi oni koji imaju kune izvan banaka mogu ih zamijeniti u mjenjačnicama koje će smjeti euro mijenjati do posljednjeg dana ove godine, naravno, po tečaju mjenjačnice i uz proviziju koju će mjenjačnice naplatiti za taj posao. Položi li se kune na tekuće i štedne račune u bankama, 1. siječnja iduće godine će se automatizmom svaka kuna pretvoriti u euro po fiksnom tečaju bez naknade, a isto vrijedi i za sve kunske kredite.

Kupci će moći plaćati u kunama i eurima, a trgovci će uzvraćati novac u eurima. Cijelu iduću godinu banke, pošte i Financijska agencija će bez naknade mijenjati kune u eure. Hrvatska narodna banka će neograničeno dugo mijenjati novčanice kuna.

Dubinska analiza u bankama

Za sve transakcije od 105 tisuća i više kuna klijent prolazi dubinsku analizu u bankama. To znači da će kopirati osobnu iskaznicu, pitati za podatke osobe ili tvrtke kojima se plaća, za izvor sredstava, jeste li politički izložena osoba…

Pitanja nećete izbjeći ni u mjenjačnicama pa su ovlašteni mjenjači dužni pri svakoj transakciji u vrijednosti od 15.000 i više kuna utvrditi i provjeriti identitet stranke i prikupiti osobne podatke, a isto će pravilo i novčani prag vrijediti od prvog dana iduće godine za one koji na zamjenu u eure kune budu donosili u banke, na poštu i Financijsku agenciju, čekat će ih provjera identiteta i davanje podataka.

Onima koji su zamislili kako će lako zaobići sva pravila ako u susjednim zemljama zamijene kune za euro vrijedi informacija da je dopušteno iznošenje do 10.000 eura u gotovom novcu, čekovima, putničkim čekovima, zlatu i prepaid karticama s unaprijed uplaćenim sredstvima i da se o tome mora podnijeti prijava carinicima. Isto vrijedi ako se novac ili platni instrumenti izvan zemlje šalju poštom, teretnim ili kurirskim pošiljkama. Ako vam se dogodi da ne prijavite novac i da vam ga carinici pronađu, možete računati na kaznu koja ne bi smjela prelaziti 60 posto iznosa neprijavljenog novca, prenosi Net.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...