Broj slobodnih radnih mjesta u Njemačkoj na rekordnoj razini, ova su zanimanja najtraženija

U drugom tromjesečju ove godine, broj slobodnih radnih mjesta u Njemačkoj porastao je na rekordnu razinu. Istraživanje Instituta za tržište rada i strukovna istraživanja (IAB) u Nürnbergu pokazalo je da u Njemačkoj ima 1,93 milijuna slobodnih radnih mjesta, odnosno 11% više nego u prvom tromjesečju te čak 66% više nego u drugom tromjesečju 2021. godine.

U Njemačkoj najveći problem stvara nedostatak kvalificiranih radnika, bilo da se radi poslovima u zračnoj luci, obrtu ili skrbi. Naime, nedostatak kvalificiranih radnika toliko je velik da je vjerojatno moguća stagnacija tržišta u sljedećih deset godina.

– Nedostatak kvalificiranih radnika jasno se odražava u informacijama koje pružaju tvrtke i dovelo je do sve veće potrebe za osobljem u gotovo svim sektorima u prvoj polovici godine – kazao je stručnjak IAB-a, prenosi Fenix magazin.

Također, mnogi očajnički traže osobe koje mijenjaju karijeru za najrazličitija područja – odnosno zaposlenike koji zapravo nemaju nikakvu stručnu spremu, a koji su se voljni prekvalificirati. Stručnjaci ističu da će tvrtke morati plaćati veće plaće kako bi pronašle odgovarajuće zaposlenike.

– Za ljude koji se žele potpuno profesionalno preorijentirati, svanula su zlatna vremena – navode. U usporedbi s vremenom prije pandemije koronavirusa, ponuda  za osobe koje mijenjaju karijeru porasla je gotovo sedam puta.

– Uz povećanje plaće mogu se tražiti i dodatne beneficije. To uključuje, primjerice, mogućnost rada od kuće, fleksibilno radno vrijeme i više dana godišnjeg odmora – dodaju stručnjaci.

Među posebno tražena zanimanja spadaju profesionalni vozači, stručnjaci za skladišnu logistiku, njegovatelji, inženjeri elektronike, inženjeri mehatronike, voditelji marketinga, prodavači i medicinski asistenti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...