Butković ‘umiruje’: “Ma kakva privatizacija plaža. Samo ćemo lokalnim šefovima dati da odlučuju što s njima”

Posljednjih dana nižu se reakcije na prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, koji se tek treba naći u javnoj raspravi. Udruga Pokret otoka poslala je pismo Vladi, uznemireno konstatirajući kako bi se njime omogućilo ograđivanje plaža i naplaćivanje ulaza. Arhitektica i političarka Marina Pavković poručila je kako joj sve to “miriše na privatizaciju plaža” i da joj se od samog nacrta “digla kosa na glavi”.

Resorni ministar Oleg Butković sada umiruje javnost, tvrdeći da intencija novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama ni u kom smislu nije privatizacija na pomorskom dobru ili onemogućavanje građana da ga koriste te da nema govora o tome da bi taj zakon omogućio bilo kakvu zlouporabu.

“Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama moramo usvojiti do kraja godine iz nekoliko razloga”, rekao je Butković, navevši da je on uvjet za povlačenje novca iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, a predviđena je i reforma pomorstva, čija je jedna od mjera i donošenje toga zakona.

Tko je u radnoj skupini?

Nastavio je da je taj zakon u pripremi 20 godina, da su zadnje izmjene iz 2003. te da se posljednjih 15-ak godina radi na pripremi i usvajanju tog važnog zakona.

Butković je istaknuo i da prijedlog tog zakona još nije u javnom savjetovanju, nego da je riječ o nacrtu radne skupine koju čine stručnjaci iz pomorstva, koji se bave pomorskim pravom i pomorskim dobrom, kao i predstavnici ministarstva i Državnog odvjetništva.

Butković je kazao da je u radnom dijelu, pred izlazak u javno savjetovanje, zakon izašao u javnost te da je “došlo do krivih interpretacija određenih ljudi, koji zadnjih nekoliko dana zloupotrebljavaju nacrt toga zakona da će doći do možebitne naplate plaža, ograđivanja plaža, privatizacije, a o tome nema govora”.

‘Nitko normalan to ne bi napravio’

Po njegovim riječima, intencija toga zakona ni u kom smislu nije da dođe do privatizacije na pomorskom dobru, ograđivanja i onemogućavanja građana da koriste pomorsko dobro te da to “nitko normalan ne bi napravio”.

“Čak suprotno, mi ćemo po ovom zakonu dati veće ovlasti jedinicama lokalne samouprave, da one, kada govorimo o plažama, na svom području, kroz plan upravljanja pomorskim dobrom, odrede namjenu plaža”, rekao je i dodao da su jedinice lokalne samouprave po važećem zakonu bile načelno uključene u ono što se događa na pomorskom dobru, odnosno na plažama.

Po riječima ministra, prema novom prijedlogu zakona, lokalne jedinice će imati aktivnu ulogu, a ići će se i u veće kažnjavanje onih koji se ne budu pridržavali propisa na pomorskom dobru. “Nema govora o tome da će ovaj zakon omogućiti bilo kakvu zlouporabu na pomorskom dobru”, naglasio je.

Pozvao je gradove, općine, županije i sve zainteresirane da se uključe svojim primjedbama, nakon čega će se na razini ministarstva, uključujući radnu skupinu i Državno odvjetništvo, naći najbolje rješenje te s takvim zakonom ići prema Vladi i Hrvatskom saboru.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...