Cijene nekretnina otišle u nebo, sve traženija građevinska zemljišta a ponuda nikad slabija

Nezaustavljiv je rast cijena nekretnina u Hrvatskoj. No unatoč preskupim kvadratima, potražnja ne jenjava. Osim za kuće i stanove, u posljednje dvije godine znatno raste interes i za građevinskim zemljištima.

Stefano Ladavac dvije je godine intenzivno tražio građevinsko zemljište u središtu Istre. Ponuda – slaba, a cijene – nikad više. Ovaj teren u Svetom Petru u Šumi smatra savršenim za gradnju dviju vila koje će iznajmljivati.

“S cijenom smo apsolutno zadovoljni, ispalo nas je 22 eura po kvadratu, a otprilike početna prosječna cijena građevinskog zemljišta u Svetom Petru u Šumi je 40 eura po kvadratu, tako da smo prošli itekako dobro”, kazao je investitor Stefano Ladavac.

Ni u Zagrebu izbor nije velik. Prodavatelj zemljišta blizu zračne luke traži 65 eura za kvadrat. Cijenu diktira tržište, a prema tržištu, ona je realna. Istodobno je i dvostruko viša nego kada je teren kupljen prije šest godina.
Jeftino zaduživanje potiče na kupnju, a uz ovoliku stopu inflacije novac uložen u nekretnine neće gubiti vrijednost. Građevinska zemljišta najtraženija su u Zagrebu, Splitu i Zadru. Cijene svih vrsta nekretnina bilježe rekordne visine.

“Ne vidim situaciju da će se snižavati cijene u dogledno vrijeme. Aktivno je tržište pa mislim da će se tako samo i nastaviti s obzirom na ulazak u eurozonu”, istaknula je agentica za prodaju nekretnina Mia Vučić.

Zadnji podatak Eurostata pokazuje da su cijene nekretnina u Hrvatskoj u prva tri mjeseca ove godine porasle trinaest i pol posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je iznad europskog prosjeka, piše Poslovni.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...