Cvok o ubojstvu: “Ovo je bez sumnje mafijaški obračun. Počinitelj je navodno bio na Interpolovoj tjeralici i slobodno je šetao Zrćem!”

Jučer na plaži Katarelac u sklopu Općine Kolan – mafijaška likvidacija. Sve više dokaza upućuje na to da se radi o naručenom ubojstvu. Državljanin Srbije pištoljem je ubio državljanina Crne gore. Potom je pobjegao, ali je uhićen nakon 15-ak minuta. Ubijeni je, kako piše Jutarnji, pripadnik takozvanog “Škaljarskog klana” Bivši ravnatelj policijskog USKOK-a kaže da bi klubovi na ulazu trebali imati detektore za metal.

O mafiji i mafijaškim obračunima je uvijek teško izvještavati jer puno je tih “navodno” “postoji sumnja da..” i sličnih formulacija, a i policija, logično, ne otkriva detalje takvih krim istraga, zato je u goste RTL Direkta stigao koautor knjige Hrvatska mafija, novinar 24sata Vilim Cvok.

Priča se da je ovo bila unaprijed planirana likvidacija i mafijaški obračun.

“Kako su tijekom dana pristizale snimke i informacija, možemo zaključiti da je upravo o tome riječ i da u to nema sumnje”, kazao je Cvok.

Ovo je drugi član škaljarskog klana koji je likvidiran u par mjeseci. Prvi je bio u Budvi. Sada Dušan Miljuš u Jutarnjem listu piše da se možda radi o istom ubojici.

“To će pokazati istraga. Ono što bi za Hrvatsku mogao biti problem je ako je ubijeni Crnogorac stvarno bio pripadnik škaljarskog klana, a ako je ubojica iz Srbije iz suparničkog klana. To bi onda bio jedan presedan jer do sada nismo imali takve situacije u Hrvatskoj. To su klanovi koji se uglavnom bave krijumčarenjem kokaina iz Latinske Amerike u regiju. Oni imaju enormne količine novca i ti sukobi traju već sedam godina. U njima je likvidirano preko 50 ljudi. To se događalo u susjednim zemljama, ali ne i kod nas. Ovo bi mogao biti potencijalno veliki problem za SOA-u i policiju”, objašnjava.

Prokomentirao je koliko je klasična mafija još uvijek među nama i je li sad brutalnija nego prije.

“Ona je prisutna i dalje, samo što možda nije toliko eksponirana u javnosti. Osobno smatram da je puno brutalnija. Na primjer, prošle smo godine imali eksploziju na Laništu gdje je čovjek stavio pola kile plastičnog eksploziva na vrata stana i pukom srećom nitko nije poginuo. Vidi se, iz transkripta koje je policija prisluškivala, da su na meti bila djeca članova suparničkim bandi. Mi smo 90-ih i 2000-ih imali te sukobe, likvidacije i sačekuše na ulicama ali sada su ciljano išli na djecu, a to do sada nije bio slučaj. Tako da smatram da su obračuni sve brutalniji i brutalniji”, izjavio je Vilim Cvok.

Upitan je nosi li se policija sada bolje ili lošije s mafijom nego prije 15-20 godina kad smo imali one otvorene sukobe i česte mafijaške likvidacije.

“Ovo na Zrću je vjerojatno bila likvidacija, ali ne mora u sve biti umiješana droga Može biti da se radi o osveti. Može biti i poruka suparničkog klada da su oni sada jači jer su članovi škaljarskog klana bili dosta likvidirani od Grčke do Srbije, a može biti i privatna osveta iz nekih drugih razloga. Bitno je sada otkriti je li ubojica imao suradnike. Očekujem da to u narednim danima saznamo. To ovako na prvi pogled izgleda dosta naivno, dođeš ubiješ čovjeka i bježiš, a ne znaš kuda ćeš i uhvate te u roku 15 minuta”, kazao je Cvok.

Osumnjičenik za ubojstvo je navodno bio na Interpolovoj tjeralici i slobodno je šetao Zrćem.

“Mi smo imali slučajeve da su okorjeli kriminalci šetali Hrvatskom s originalnim dokumentima”, kazao je Vilim Cvok u RTL Direktu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...